fbpx

Idén is a spanyolokban bíznak az ukránok

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 július 29.

Tavaly búzából és kukoricából is a spanyolok vásárolták a legtöbb ukrán árut. Ezt a pozíciót idén is megtarthatják, de a leszállított gabonamennyiség jóval kevesebb lesz.

gabonahajó
Az ukrán gabonahajók zöme Spanyolország keleti kikötőit célozza meg (forrás: aa.com.tr)

Spanyolországban idén jobb lett a búzatermés, mint tavaly volt, de Ukrajna azzal számol, hogy a dél-európai állam továbbra is a legfőbb búzavásárlójuk marad. Míg 2023/24-ben 5,9 millió tonna ukrán búza érkezett a spanyol vevőkhöz, addig ebben a szezonban 4 millió tonna eladásával kalkulálnak (-33%).

Tavaly a kukorica terén is Spanyolország volt a legnagyobb vásárlójuk, 6 millió tonna tengerit exportáltak ide. Az ukránok bíznak benne, hogy az idei spanyol kukoricatermés megint kevés lesz az állatállományhoz mérten. Csakhogy ebből a terményből is harmadával csökkenhet az idei kivitelük. Ennek egyik oka, hogy a potenciális kukoricatermés 20%-át máris elégette az aszály. (Jelenleg 23 millió tonnára becsülik a learatható mennyiséget.) A másik, hogy már nincsenek a korábbi évekről áthúzódó készleteik. (Lásd: Ukrán exportcsoda: a gatyájukat is eladják.)

Az idei évtől eredetileg 80 millió tonna gabona- és olajmagtermést várt Ukrajna, de a hőhullám miatt ennél legalább 10 millió tonnával szerényebb lesz a végeredmény. Az ukrán export pedig a termelésnél is nagyobb mértékben fog csökkenni. (Lásd a fenti linket.)