Több mint 8 százalékkal csökkent a hazai előállítás tavaly; a fele még mindig a baromfiágazat számára készül. A legnagyobb visszaesés érthető módon a libatakarmány-gyártásban volt. A takarmánygyártás persze még így is a hazai gabonatermesztők legnagyobb piaca 2,2 millió tonnás inputtal.
Minden szegmensben visszaesés
Magyarországon a keverőüzemekben 3,637 millió tonna haszonállat-takarmánykeveréket állítottak elő 2022-ben, 8,1 százalékkal kevesebbet, mint az előző évben – adta hírül több mint 250 gyártó adatai alapján. A gyártott keveréktakarmány majdnem felét, 1,786 millió tonnát a baromfitakarmányok adták. A sertéstakarmány 1,3 millió tonnával, a szarvasmarha-takarmányok 403 ezer tonnával részesedtek a 2022. évi termelésből. Az előállított brojlertáp mennyisége 5,3, a tojótápé 2,1, a pulykatáp-gyártás 18,2 százalékkal csökkent 2022-ben. A víziszárnyas-szegmensben is jelentős volt a visszaesés: a kacsa-, valamint a libatakarmány-gyártás 20,2, illetve 35 százalékkal volt kevesebb az előző évhez viszonyítva. A sertéstáp-előállítás 4,4 százalékkal, a szarvasmarhatáp mennyisége 6,9 százalékkal mérséklődött 2021-hez képest.
Gabonából 2,2, olajosmagokból félmillió tonnát kevertek be
Az említett 3,6 millió tonna haszonállat-keveréktakarmány előállításához 2,2 millió tonna gabonafélét használtak fel, továbbá 525,5 ezer tonna fehérjenövényt és származékait (14,5 százalék), illetve 285 ezer tonna olajmagvat és származékát (7,8 százalék). A feldolgozóipari melléktermékek közül a DDGS 94,6 ezer tonna mennyiségben került a takarmánykeverékekbe. Malomipari melléktermékekből 136,5 ezer tonnát, sör- és cukoripari melléktermékekből 11,8, illetve 25,7 ezer tonnát használtak fel. A baromfiágazat számára előállított tápokhoz átlagosan 62 százalékban gabonaféléket, 18,4 százalékban fehérjenövényt és származékait, 6,6 százalékban olajmagot és származékait használtak fel tavaly. A sertés-, a marha- és a baromfitápok átlagos összetételét tekintve a részben fehérjeforrásként szolgáló feldolgozóipari melléktermékek százalékos aránya a baromfitápoknál a legalacsonyabb (6,1 százalék). A baromfitápoknál a magas szójadara-felhasználás mellett 1,9 százalékban kevertek be takarmánykiegészítőket. A sertéságazatnak gyártott takarmányokban átlagosan 67,3 százalék volt a gabonamagvak aránya, a fehérjenövényé és származékaié 9,3 százalék, a feldolgozóipari melléktermékeké 11,7 százalék. Olajmagot és származékait 5,8, takarmánykiegészítőket 3,3 százalékban, míg zsírokat és olajokat 1 százalékban tartalmaztak a sertéstápok.
A szarvasmarhák számára gyártott abraktakarmányok 39,8 százaléka volt gabonamag, 13,3 százaléka fehérjenövény és annak származéka. A sertés- és baromfitápokhoz képest magas arányt képviseltek a szarvasmarhák abraktakarmányaiban az olajmagvak és származékai (17,7 százalék), illetve a feldolgozóipari melléktermékek (18,6 százalék). Továbbá itt a legmagasabb a takarmánykiegészítők (5,6 százalék) aránya is.
(forrás: AKI)