fbpx

Hiába reménykedett a világ, az argentin export is biceg

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 március 19.

Még be sem takarították az argentinok a szóját, máris felfüggesztették az exportra való regisztrációját, ugyanis a kiviteli vámok emelésére készül a kormányzat.

szója
Kevesebb is, drágább is, lassabban is érkezik (fotó: Horizont Média)

A világpiac meghatározó szereplője

Az ukrán növényolaj-export kiesésével a világ már tűkön ülve várta a dél-amerikai szójabetakarítást. Argentína, bár nem a világ legnagyobb szójatermelője, de a legnagyobb exportőrnek számít a szójaolaj- és szójadara terén. 2021/22-ben a dél-amerikai ország részesedése a világ szójadara-exportjából 41%-os volt, a szójaolaj terén pedig 48%-os volt a részesedése. Tavaly havonta átlagosan 1,5 millió tonna darát és 300 ezer tonna olajat exportáltak. Most azonban felfüggesztették e termékek kivitelét. A Reuters értesülései szerint a kormány ezt vasárnap jelentette be. A hír hatására máris 2,2%-kal emelkedett az Egyesült Államokból induló szójadara jegyzése.

33 százalékosra emelik a vámot

Argentínában a jövő hetekben kezdődik meg a szója betakarítása. Az előrejelzések szerint az aszályos időjárás miatt 40-42 millió tonna lehet az összmennyiség, 10%-kal kevesebb, mint tavaly. A kormány adatai szerint az új termésből már csaknem 5 millió tonna szójaolajat jegyeztek be exportra a kereskedők. A felfüggesztett exportregisztráció egy 2%-os export-vámemelési akciót előz meg. Jelenleg a kiviteli vám az olajra és a darára egyaránt 31%. A kereskedők szerint az intézkedés ellentétes az ország érdekeivel, negatívan érinti a devizabevételeket és a foglalkoztatást a mezőgazdasági szektorban.