fbpx

Száraz a talaj, és eltépi a hajszálgyökereket a hőingás

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 március 18.

20 fokos napi hőingásokra is sor került az elmúlt hetekben, és még nincs vége. A legszomorúbb, hogy az eső csak nem akar megérkezni. Ez sorozatban a harmadik hidegen és szárazon induló tavaszunk.

repce télen
Mínuszok, szél, szárazság – nincs jó dolga a repcének (fotó: Horizont Média)

A csapadékszegény tél rossz előjel

A hőmérséklet elég tág határok között ingadozott eddig a tél folyamán. Karácsony előtt, illetve januárban is többször sarkvidéki eredetű hideg légtömeg érkezett hazánkba, mely többfelé hótakaró nélkül hozott erősebb éjszakai fagyokat, de ezt a vetések gond nélkül bírták. Február közepétől pedig egyes napokon a déli és nyugati országrészben már a 15 fokot is meghaladta a nappali csúcsérték. Márciusban ismét lehűlés érkezett kemény éjszakai fagyokkal, így a hőösszeg intenzív növekedése megtorpant. Ekkor szelesre és szárazra fordult az időjárás – foglalja össze az eddigi időjárást a met.hu.

Az elmúlt 30 nap során nagy területen a 10, helyenként az 5 mm-t sem érte el a csapadékösszeg. Március első felében a súlyos csapadékhiány országszerte fokozódott. A talajokból egyelőre még kismértékű párolgás, de a vegetáció beindulásával ez rohamosan növekedni fog. A felső egy méteres réteg telítettséghez képesti vízhiánya 30-80 mm között alakul az országban. A Mezőhír már február végén jelezte, hogy a hosszú távú előrejelzés szerint május végéig kritikussá válik a csapadékhelyzet.

talajnedvesség
Porzik a felső 20 centis talajréteg (forrás: met.hu)

A hideg eddig erősen fogta a vegetációt

A hőmérséklet is az ilyenkor szokásos értékek alatt alakult, az elmúlt 10 nap során 2-4 fokkal volt hidegebb a sokéves átlagnál. A folytatásban visszatér a száraz, hűvös északkeleti áramlás, csapadék a következő hét végéig nem valószínű. Visszatérnek az éjszakai fagyok is, a fagyzugos területeken gyakran -5 fok alá hűlt a levegő. Az északkeleties szél tartósan élénk marad, mely fokozza a talaj száradását. Melegedés csak a jövő héten várható.

A jellemzően jól telelt őszi vetéseknek igen nagy szükségük lenne már számottevő csapadékra. A nagy napi hőingás, a kemény éjszakai fagyok és enyhe nappalok mellett a talaj felső rétege naponta megemelkedik, majd lesüllyed, aminek következtében az őszi vetések gyökérzete károsodhat (felfagyás), ezért nagyon fontos hengerezni. A mogyoró és az éger már virágozni kezdtek, a som és a csonthéjas gyümölcsök rügyei megpattantak, a déli országrészben már fehérbimbós állapotban vannak. A fagyos éjszakákon így rügykár keletkezhet a korai csonthéjas gyümölcsösökben.