fbpx

Fél év kegyelmi időszak az áramvásárlásra

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 január 03.

Közel 110 ezer mezőgazdasági és élelmiszer-feldolgozó vállalkozás számára is elérhetővé vált a rezsicsökkentett energiaár – jelentette be Nagy István agrárminiszter. Az infláción ez nem segít, de sokaknak fontos a túléléshez.

 

tésztaüzem
A kisüzemek túlélését segíti a rezsicsökkentés (forrás: szendreiteszta.hu)

 

Fél évig tart a rezsicsökkentés

A rendelet értelmében június végéig azok részesülnek az egyetemes szolgáltatón keresztüli kedvezményes, rezsicsökkentett áramvásárlási lehetőségben, akik 2021. január elsején mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősültek. Pontosabban a legfeljebb 10 főt foglalkoztató, legfeljebb 4 milliárd forintos árbevételt produkáló kkv-k. A mezőgazdaságban mintegy 104 ezer, az élelmiszer-feldolgozás területén több mint 3100 vállalkozás tartozik ebbe a körbe az agrárminiszter tájékoztatása szerint.

 

Ha csalunk, ötszörös árat kell fizetni!

A rendelet lehetőséget ad arra, hogy a kkv felmondhatja az eddigi energiakereskedőjével az áramvásárlási szerződését, és átkössön az egyetemes szolgáltatóhoz. Figyelem: az egyetemes szolgáltató a szerződéskötést követően bármikor megteheti, hogy a felhasználó kedvezményre jogosultságát alátámasztó iratokat bekéri, ellenőrzi. Ha a tudomására jut, hogy a felhasználó ilyen jogosultsággal nem rendelkezik, akkor „a jogviszony fennállása alatt felhasznált villamos energiát az adott hónapra vonatkozó átlagos HUPX másnapi órás piaci ár kétszeresének, de legalább az alkalmazott egyetemes szolgáltatási árszabás egységára ötszörösének megfelelő egységáron kell a felhasználóval elszámolni.”

 

Az életben maradás a lényeg

Az intézkedés mintegy 8,5 milliárd forintnyi plusz terhet jelent az egyetemes szolgáltatóknak. Az agrárium és az élelmiszeripar meghatározó termelőit a rezsicsökkentés továbbra sem érinti, így féléves kegyelmi időszak nem fékezi érdemben az élelmiszereket áremelkedését, viszont a kis termelők életben maradása szempontjából segíthet.

 

Ez a cikk is érdekelheti: Ütésálló az agrárium, de nem ennyire: romlott a hangulat.