Érik a szőlő, színesednek és töpörödnek a bogyók. Egy hét csúszással, de a szüreti időszak is elkezdődött a korai érésű szőlőknél, a présházaknál a termés feldolgozása is kezdetét veszi. Ilyenkor kell fokokozottan figyelni a mustgáz veszélyeire.
Itt a szőlőszüret időszaka, indulnak a kombájnok, forr a must a pincében (Fotó: Horizont Média)
A munkavállalók egészségének, biztonságának védelme érdekében
Hazánkban nagy jelentőséggel bír a szőlő termesztés, illetve a borászat. Magyarország a 14. helyen áll a szőlőtermesztő államok sorában.
A must erjedésének idején a rosszullét, a fulladás megelőzése érdekében előzetes szellőztetés és légtér-elemzés nélkül életveszélyes lehet a pincékben tartózkodni – figyelmeztet, és sorolja a betartandó szabályokat Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára Facebook oldalán.
- A tartós bent tartózkodás esetén védelmet nyújthat a gázkoncentráció-mérő készülék, ami jelzi a lecsökkent oxigénszintet.
- A must forrásának idejére „Figyelem, mustgázveszély!” feliratot kell elhelyezni a pince bejáratára mások figyelmeztetése érdekében.
- A pince nyitásához rendelt reteszelt mesterséges szellőző rendszer használata is jó megoldás a megelőzés területén.
- Ájult ember segítségére egyedül, mások értesítése nélkül ne induljunk, mindig legyen mobiltelefon a munkaterületen, ha segítséget kell hívni.
A Varga pincészetnél is kiemelt figyelmet fordítanak a baleset megelőzésre (Videó: Horizont Média)
Forrás: MTI