Bár már javában zajlik a vetés, a fajtakísérletek jól hasznosítható adatokat nyújtanak a jövő évi búzaválasztáshoz. A GOSZ (Gabonatermesztők Országos Szövetsége) legfrissebb kisparcellás kísérletében most is az osztrák és a magyar búzák dominálták az élmezőnyt. Bemutatjuk a minden helyszínen legjobban szereplő fajtákat.
Így nézett ki a mezőny
Idén Szombathely, Eszterágpuszta, Iregszemcse, Tordas, Jászboldogháza, Szarvas, Székkutas, Abaújszántó, Mosonmagyaróvár és Mezőfalva térségében beállított kísérleti helyszíneken két éréscsoportban összesen 48 őszi búza fajtát vizsgáltak mennyiségi és minőségi szempontok alapján. A rendkívül aszályos téli és tavaszi időjárás ellenére a kísérleti szemtermés-átlagok nem maradtak el az előző évi számoktól, sőt, a május végi bőséges csapadéknak köszönhetően inkább felülmúlták azokat. A 48 fajtából 29 a korai érésű csoportba tartozott, 19 pedig a középérésűbe. Az átlagos érésidőt tekintve szinte semmi különbség nem adódott a két csoport között, a kalászolás fázisát viszont átlagosan 3 nappal hamarabb érték el a korai fajták. Ezek ezerszemtömege szűk egy grammal volt kisebb a későbbi érésűekénél, a végső termésmennyiségben végül egy mázsa előnyt mutattak fel a középérésű búzák. Sőt, ezek beltartalma is rendre jobbnak bizonyult.
Mindenhol jó szuperbúzák
Persze mindez az átlagok szintjén értendő. A továbbiakban azt a 10 fajtát emeljük ki, amelyek minden termőhelyen átlag feletti szemtermésre és fehérjeszázalékra voltak képesek. (Érdekes, hogy a középérésű fajtákból nem találtunk olyat, amelyiknek a szemtermése minden egyes kísérleti helyszínen átlag feletti lett volna.) Megjegyezzük: nem feltétlenül ilyen „mindenhol jó” búzát kell választani a gazdaságba, de az összesítés alapján egy tizedik helyre sorolt búza semmilyen termőhelyen nem képes megverni az első hármat. Vagyis a listánk jó kiindulási alap a tökéletes választáshoz. Bár hozzá kell tennünk, vannak évjáratok – mint a tavalyi is volt –, amikor a gombákkal szembeni rezisztencia fontosabb a lenti paramétereknél. Az aszálytűrésről azonban idén jó képet kaphattunk.
Minden termőhelyen átlagfeletti szemtermést adtak:
Hyfi 9,66 t/ha
Princessz 9,42 t/ha
Basilio 9,33 t/ha
Alcantara 9,25 t/ha
Falado 9,24 t/ha
Minden termőhelyen átlagfeletti fehérjeszázalékot adtak:
GK Vitéz 14,1%
Antonius 13,9%
Bernstein 13,4%
GK Zete 13,2%
GK Bagó 12,4%
Minden termőhelyen átlagfeletti nedvessikértartalmat produkáltak:
Antonius 32,1%
Bernstein 30,6%
GK Zete 29,7%
GK Bakony 28,5%
GK Bagó 28,1%
Frenetic 27,8%
Most pedig látogasson el a fenti linkben jelzett oldalra, hogy kiderítse, szárhosszúságban, állóképességben és kalászolási időben is megfelel-e Önnek az adott fajta.