A spanyol importuborka húzza fel a belföldi árakat

Írta: Szerkesztőség - 2025 december 14.

Kelet-Európában most a tavalyinál jóval magasabb uborkaárakkal találkozunk. Ez áll a jelenség hátterében.

zöldségek uborka
A téli hónapokban a spanyolországi import uborka uralja a boltok polcait (fotó: Shutterstock)

A hajtatott uborka szezonja általában december elejére kifut Kelet-Európában. Ilyenkor a nagykereskedelmi tételek mennyisége gyorsan visszaesik, a téli hónapokban pedig a spanyolországi import uborka uralja a boltok polcait. Csakhogy idén zökkenőkkel ment a spanyol termelés átállása a fűtetlenről fűtöttre, és ez átmeneti kínálatcsökkenéssel járt.

A FruitVeB szerint az árak olyan mértékben ugrottak meg, hogy a lengyel célpiacra érve drágább lett a spanyol áru, mint a belföldi kínálat: a nagybani piacokon az import tételek 6–9 euró/kg (2339–3509 Ft/kg) áron érhetők el. Éves összevetésben ez 7%-os növekedést jelent. Eközben a lengyel uborka nagybani ára 12–15 zloty/kg (1111–1389 Ft/kg) sávban mozog, ami a 23%-os éves drágulás ellenére még mindig olcsóbb, mint a spanyol. Ennek megfelelően meg is akadtak a beszállítások Lengyelországba.

Magyarországonkét héttel ezelőtt még a spanyol uborka volt az olcsóbb.A Budapesti Nagybani Piacon az import árut 950 forintért árusították, míg a belföldi kígyóuborkáért kilónként 1000 forintot kértek. Ez 11%-os áremelkedést jelent egy év alatt. Debrecenben pedig e hét elején 1100 forint volt a kígyóuborka, több mint kétszer annyiba került, mint tavaly ilyenkor.


MezőHír Tudástár: importár-hatás a zöldségpiacon – Az a piaci jelenség, amikor a belföldi termelési szünet idején megjelenő importáru – jelen esetben a spanyol hajtatott uborka – kínálati szűkösség miatt az árakat a hazai piacon is felfelé tolja.

Mezőhír
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.