Közeledik az egyszer használatos műanyagok kivezetése az EU-ban. A Saveggy cég által kifejlesztett ehető bevonat hulladékmentesen tartja frissen a zöldségeket és gyümölcsöket. A hír nemcsak a kertészek számára pozitív, a szántóföldi termelésben is új dimenziót nyit.
Az Európai Unióban évente több mint 3000 tonna műanyagot használnak fel kizárólag uborkák csomagolására, ugyanakkor elvárás lenne, hogy 2030-tól már ne használjanak a kereskedők egyszer használatos, műanyagokat.
Itt a repce és a zab új felhasználási helye!
A Saveggy nevű svéd élelmiszer-technológiai vállalat ezért alternatívaként egy növényi alapú, adalékanyagoktól mentes, ehető bevonatot fejlesztett ki, ami repce- és zabolajból áll. A teljes mértékben hulladékmentes megoldás többféle zöldség és gyümölcs esetében is használható, de a próbaüzem alatt csak uborkán alkalmazták.

Együtt gondolkodtak a kutatók
A Saveggy 2020-ban alakult Svédországban, a technológia fejlesztése a Lund Egyetemmel és ipari partnerekkel – kereskedőkkel, csomagolóüzemekkel és fogyasztókkal – közösen zajlott. A technológia összhangban áll az Európai Unió élelmiszerpazarlás csökkentésére irányuló célkitűzéseivel, valamint a 2030-ban hatályba lépő Csomagolási és Csomagolási Hulladékokra vonatkozó Szabályozással (PPWR).
Forrás: FruitVeB.
MezőHír Tudástár: ehető csomagolás – Repce- és zabolajból készült, növényi alapú bevonat, amely frissen tartja a zöldségeket és gyümölcsöket anélkül, hogy hulladék keletkezne. A Saveggy technológia az egyszer használatos műanyagok kiváltását és az élelmiszer-pazarlás csökkentését szolgálja a mezőgazdaságban.