Egész Európán késve indult a spárga idei szedése, és magasak az árak. A minőség jellemzően jó. Ahol a kereslet is megvan, ott boldogok a spárgatermelők.

A spárgaszezon egész Európában megkésve indult, ami a magyarországi árakon is nyomot hagy. Az AKI legfrissebb piaci jelentéséből kiderül, hogy 2024 azonos hetével összevetve 48%-kal magasabb áron, 4000 forintért lehetett beszerezni a spárga kilóját a Budapesti Nagybani piacon, közvetlenül húsvét lőtt. Az alábbi körképből kiderül, hogy az idei árak már a németeknek is fájnak.
Hollandia: csúcskereslet húsvét környékén
Hollandiában a spárgaértékesítés húsvét előtt tetőzött, miközben a kínálat szűkössége és az erős kiskereskedelmi kereslet tartotta magasan az árakat. A minőség kedvező, különösen a korábbi évekhez képest kevesebb minőségi kifogás érkezett (pl. rozsdagombásodás). Az árak a szezon kezdetén meghaladták a 10 eurót kilogrammonként. Az északnyugat-európai termelés csökkenése – különösen Németországban és Franciaországban – tovább erősítette a holland spárga iránti keresletet.
Belgium: jól fogyott a spárga
Belgiumban is kifejezetten erős volt a spárga iránti kereslet húsvét idején. A korai kezdés (április 7.) után vastag szárú, jó minőségű sípok kerültek a piacra. A termelők örültek a magas áraknak, amelyek húsvétkor még a vártnál is jobban alakultak. Bár némi árcsökkenést valószínűsítettek az ünnep után, az általános piaci hangulat továbbra is pozitív. (Lásd még: A belgák szerint jó ára lesz a spárgának.)
Ausztria: erős volt a húsvéti kereslet
Ausztriában a 2025-ös spárgaszezon az időjárás miatt később kezdődött, mint a tavalyi, szokatlanul korai szezonban. Az első napokban hatalmas kereslet jelentkezett, amit nehezen tudtak azonnal kielégíteni a termelők. Azóta a helyzet stabilizálódott: elegendő spárga áll rendelkezésre.
Németország: visszafogott piac
Németországban az idei spárgaszezon húsvét körül indult, de a forgalom visszafogott maradt. A magas árak és a korlátozott kereslet miatt a kereskedelem lanyha volt, noha a kínálat fokozatosan bővült. A hideg éjszakák és a lokális aszályok hátráltatták a szedést és részben rontották a minőséget. A meleg nappali hőmérsékletek a fóliával borított területeken minőségi problémákat is okoztak. (Lásd még: Nekünk jó hír: mélyponton a német spárgatermesztés.)
Svájc: növekvő hazai termelés
Svájcban az elmúlt két évtizedben jelentősen nőtt a hazai spárgatermő terület: a fehér spárga vetésterülete megnégyszereződött, a zöldé pedig megháromszorozódott. Jelenleg körülbelül 180 termelő foglalkozik spárgával, elsősorban Kelet-Svájcban, a Közép-platón és Nyugat-Svájcban. Ennek ellenére az ország továbbra is nagymértékben függ az importtól: 2024-ben 3600 tonna fehér és 5700 tonna zöld spárgát importáltak, az egy főre jutó fogyasztás 1 kilogramm körül alakul.
Olaszország: az apróbb sípokat szeretik
Olaszország déli régióiban (Szicília, Szardínia) az időjárás okozta késések ellenére is kielégítő volt a hozam és a minőség. A fő piacot a hazai fogyasztás adja, míg az export szerepe csökken a nemzetközi verseny miatt. Érdekesség, hogy a kisebb kaliberű (6–12 mm) spárgák iránt megnőtt a kereslet mind a nagykereskedők, mind a kiskereskedelmi láncok részéről. Észak-Olaszországban a szedési kampány kb. tíz napot késett, de a termékek minősége nem szenvedett csorbát. Az árak húsvét előtt erősek voltak, a későbbi hónapokban várható némi árcsökkenés.
Franciaország: méretes sípok, jó ár
Franciaországban a hideg tavasz következtében 2–3 héttel később kezdődött a szezon. A termelők ugyanakkor elégedettek a kiváló minőséggel, különösen a nagyobb kaliberű spárgák arányával. A kezdeti kínálatszűke miatt az árak magas szinten indultak, majd kissé mérséklődtek, de így is kedvező szinten maradtak mind a termelők, mind a fogyasztók számára. A húsvéti időszakban a készletek szinte teljesen kimerültek, így az árak stabilitása fennmaradt.
Spanyolország: csúszás az esők miatt
Spanyolországban az esőzések késleltették mind a fehér, mind a zöld spárga betakarítását. (Lásd: Több száz hektárnyi zöldséges területet öntött el a víz.) Ennek ellenére a termelők bizakodóak: a méretek javulása és a jó minőség pozitív kilátásokat vetít előre. Granadában jelenleg csúcsszezon van, 35 millió kilogramm termést várnak, ami 10–15%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Guadalajarában is elindult a szüret, helyi eredetvédett minősítésű zöld spárgával.
Forrás: FreshPlaza.