Magas beszerzési és működési költségek, korlátozottan emelhető fogyasztói árak. Ebből baj lehet a konzerviparban. Valós a veszélye annak is, hogy áruhiány alakul ki a polcokon.
Európa nagy részén szűkös volt az alapanyag
Megkongatta a vészharangot a német zöldség-gyümölcs és burgonyafeldolgozókat tömörítő, mintegy 20 ezer embert foglalkoztató szövetség (Bundesverband der Obst-, Gemüse- und Kartoffelverarbeitenden), mivel a belföldi gyümölcstermés katasztrofálisan sikerült idén Az alma, a meggy, a szamóca és más bogyós gyümölcsök termése átlagosan harmadával maradt el a várakozásoktól. A meggy esetében 60% körüli volt a terméskiesés mértéke egy átlagos évhez képest, de Lengyelországban, Magyarországon, Görögországban, Spanyolországban és Olaszországban is kevesebb termett a szokásosnál.
Az alapanyaghiány oka a rendkívül kedvezőtlen időjárás: Németországban és Észak-Európában a tavaszi virágzás idején bekövetkezett erős fagyok tizedelték meg a termést, míg Dél-Európában az év elején a túlságosan hideg, később pedig a forró és száraz időjárás csökkentette a hozamokat. Ennek következtében a mediterrán térségben elegendő mennyiségű őszibarackot és kajszit szüreteltek ugyan, de a gyümölcsméret elmaradt a szokásostól, és jelentős részben a minősége is túl gyenge volt ahhoz, hogy lekvárnak vagy gyümölcskonzervnek lehetett volna feldolgozni.
A fogyasztók a tűréshatárukra értek
A szűkös gyümölcskínálat miatt a frisspiacon is emelkedtek az árak, amit a fogyasztókat a vásárlások visszafogására ösztönözte. Ezért a négy nagy német élelmiszer-kiskereskedő lánc, amelyek együttesen a piac mintegy 80%-át fedik le, a végsőkig tartó árcsökkentést követelt a beszállítóktól. Mindezek következtében a német lekvár- és gyümölcskonzerv-gyártóknál egyre nagyobb a szakadék a feldolgozási költségek és az árbevétel között, hiszen kevesebb és drágább a nyersanyag, az árakat pedig nem lehet egy bizonyos szint fölé emelni. Nagy kérdés, hogy a kereskedelemben van-e elegendő puffer az áruhiány áthidalására, ellenkező esetben megcsappan a kínálat a polcokon.
Forrás: FruitVeB
Kapcsolódó cikkeink: