fbpx

Többletjövedelem takarékosan őszi búzával? Ezekkel a fajtákkal sikerülhet!

Írta: - 2024 október 16. -Hirdetés

A kalászolás, termésérés idején lezúduló esőkkel kilúgozott szemek miatt ugyan a termés a legtöbb gazdának szinte toklász a köröm alatt, de az őszi búza ennek ellenére kihagyhatatlan eleme volt és marad a magyar vetésszerkezetnek. A kérdés tehát, hogy miként termesszünk úgy kalászost, hogy az gazdaságos legyen.

Az évtizedek óta nagyparcellás szántóföldi kísérleteket folytató IKR Agrár Kft. szakértője szerint a kulcskérdés az őszibúza-vetőmag helyes kiválasztása. Úgy tűnik, hogy a piac ugyanis újra a malmi minőség felé fordul. A malmi minőségre képes őszi búza ráadásul nemcsak akár 20 000-40 000 Ft-os extra felvásárlási árat jelenthet a termelőknek tonnánként, hanem alacsonyabb vetési normával lefaragott költségeket és kevesebb növényvédőszer-igényt is a jobb ellenálló képességű fajtáknál. Azt se felejtsük el, hogy a fehérje mennyiségét ugyan befolyásolni tudjuk műtrágyával, de annak minősége genetikailag kódolt.

Milyen őszibúza-vetőmagfajták azok, amelyek képesek összekapcsolni a gazdaságos termelést a termésbiztonsággal és jobb jövedelmezőséggel az IKR Agrár Kft. kínálatából?

Dr. Kiss Erzsébettel, az IKR Agrár Kft. nyugalmazott kísérleti vezető segítségével jártunk mindennek utána.

A hatalmas vetőmagválaszték miatt nélkülözhetetlenek az őszibúza-kísérletek

Az IKR Agrár Kft. évtizedek óta végez szántóföldi kísérleteket, hogy a hazai viszonyok között tesztelje, hogy az itthon elérhető 169 regisztrált, valamint az EU- listáról elérhető további 2200 fajta közül mit érdemes a jövedelmező termesztéshez vetnie a termelőknek. A tét nem kicsi, hiszen extenzív feltételek között a fajta csak 5%-kal, azonban intenzív technológia esetén akár 20%-kal is befolyásolhatja a termesztés eredményességét. Így a jobb terméspotenciállal és alkalmazkodóképességgel bíró fajták kiválasztása az eredményesség kulcsa.

„Ma olyan gazdag a jelenlegi fajtaválaszték, hogy a fajtaösszehasonlító kísérletekben végzett közös munka nélkül szinte lehetetlen lenne a termelőknek eligazodni. Az IKR Agrár Kft. felépített kísérleti rendszerének éppen az a lényege, hogy a legújabb, legfrissebb fajtákat, fajtajelölteket vizsgáljuk, teszteljük, versenyeztetjük és mérjük azok képességeit, majd a szerzett ismereteket megosztjuk partnereinkkel. Ennek a mai klimatikus viszonyok között különösen nagy jelentősége van, hiszen nincsenek igazi telek, de hőségnapok és hosszan tartó aszályos időszakok vannak, így meghatározó a genetika szerepe. Felértékelődött a termésbiztonságot garantáló szárazságtűrés, az alkalmazkodóképesség, a jó tápanyag-hasznosító képesség és a betegségekkel szembeni ellenállóképesség, így kísérleteinkben ezekre koncentrálunk.

A 2023/24. évi kísérleti eredményeink lezárása után megállapíthattuk, hogy még az idei, különleges évben is, amikor a magasabb hőmérsékletek hatására túl korán megindultak a búzaállományok, így tavasszal csaknem 1 hónapos fenológiai előnyt érzékelhettünk, majd kalászképződés és érés idején nagy mennyiségű esők rontották a minőséget, az általunk forgalmazott vetőmagokkal még így is átlagon felüli eredmények születtek. A 6 értékelhető kísérletünk termésátlaga 7,776 t/ha, mely közel 2,1 tonnával nagyobb az országos átlagnál, a fehérjetartalom pedig átlagosan 11,8% lett.”

A piac és az időjárás miatt érdemes malmi minőséget biztosító őszi búzára váltani

A gyakorlott gazdák megerősíthetik a szántóföldi gyakorlatból, hogy a termés fehérjetartalma és a mennyisége között általában negatív korreláció van (minél nagyobb a termés, annál alacsonyabb a minőség). Azonban az IKR Agrár Kft. kiemelt vetőmagfajtái úgy produkálnak szép hl-tömeget és fehérjetartalmat, hogy termésben sem maradnak el bőtermő társaiknál. A szakember szerint a piaci trendekkel együtt ezért érdemes a malmi fajtákra váltani.

„Napjainkban inkább a nyugati, nagy termőképességű, viszonylag gyenge minőségű búzák vannak forgalomban. Ezeket keresték a termelők, hiszen alig volt árkülönbség a jó és a gyenge minőségű termény felvásárlási ára között. Most az figyelhető meg, hogy felértékelődött a minőség, és ezt a piac meg is fizeti. Tudjuk, hogy a magyar búzát a magas sikértartalma és a kiváló sütőipari értéke tette az elmúlt évszázadokban világhírűvé, mert a genetika mellett a kiváló termőhelyi lehetőség is adott, a minőségi búzatermesztéshez. Sokat lehet korrigálni a tápanyag-utánpótlással is, ha azt jó időben és a megfelelő összetételű mű- vagy biotrágyával adjuk ki.”

Miért jelentős előny a gazdának a korai érésű és korai kalászhányású malmi őszi búzák termesztése?

Ideális körülmények között ugyan az alacsony minőséget nagy terméssel párosító nyugati őszibúza-fajták Skóciában vagy az USA-ban akár 15-17 t/ha mennyiséget is teremhetnek, azonban az olyan magyarországi földeken, ahol az átlagos eredmények 5-6 t/ha körül alakulnak, felesleges és költséges futni az elérhetetlen után. A malmi búzafajták mellett komoly előnyök szólnak!

  1. A prémium minőséget megfizeti a piac! Az olyan fontos exportpiacokon, mint Olaszország vagy Ausztria, a malmi búzát keresik, tonnánként 20-40 ezer Ft-os pluszt kínálva a megfelelő áruért. Az orosz-ukrán takarmánygabona-dömpinggel folytatott reménytelen versengésnek ez az egy élhető alternatívája van.
  2. Korai érésű és korai kalászhányású jó minőségre determinált fajtákkal kisebb a minőség ára a termés mennyiségében! Ezeknél a búzafajtáknál ugyan megmarad a koraiság a vegetációs időszak lerövidülése miatt, viszont ugyanolyan hosszú a szemtelítődéssel töltött időszak, mint a későbbi fajtáknál! Ez egyszerre javítja termésbiztonságot és a terméskilátásokat is.
  3. A fajtaösszehasonlító kísérletekben lehetőségünk van megismerni az átlagosnál jobban bokrosodó, és egyben jó minőséget adó fajtákat. Így a minőséget célozva az alacsonyabb vetési norma indokolt. Atalajadottságok és technológia függvényében elég akár 150–180 kg/ha mennyiségben vetni, ami jelentős megtakarítást jelent.
  4. A fajtaösszehasonlító kísérletekben lehetőség van azon fajták kiszűrésére is, melyek a jó minőség mellett ellenállóbbak a betegségekkel szemben is. Ez lehetőséget teremt az ilyen genetikájú fajtáknál a növényvédelmi költségek csökkentésére is!

Melyek azok az IKR Agrár Kft. kizárólagos forgalmazásában elérhető őszibúza-fajták, melyek képesek bizonyítottan csökkenteni a malmibúza-termesztés kockázatait?

A kiemelt búzafajták kiválasztásánál az IKR Agrár Kft. munkatársai a cég országot behálózó fajtakísérleti rendszerének többéves eredményeire támaszkodnak. Azok a fajták kerülnek az ajánlat elejére, melyek a különböző évjáratokban, különböző termőhelyeken és eltérő technológiai szinteken is mindig az élvonalban végeztek, s melyeknél a nagy termőképesség összekapcsolódik a termésbiztonsággal. Ezek egyike a Complice – az egyik legellenállóbb őszibúza-fajta!

őszi búza IKR

A Complice az egymást követő évek eredményei alapján kiemelt helyet foglal el az IKR Agrár Kft. őszibúza-vetőmagjai között. Az Isterra előállításában, de az IKR Agrár Kft. kizárólagos forgalmazásában elérhető fajta 2018–2021 között jelentősen, 9%-kal haladta meg más, a kísérletekben szereplő őszi búzák eredményeit, átlagosan 683 kg pluszt produkált, közel 11,5 t/ha maximális terméseredmény mellett.

Kedvező értékmérői:

  • korai,
  • jól bokrosodik,
  • rövid szárú, kiváló szárszilárdsággal,
  • szálkás, a vadjárta területekre is ajánlható,
  • betegségekkel szembeni ellenállása kiemelkedő,
  • nagy hl-tömegű,
  • kiemelkedő terméspotenciállal bír,
  • megfelelő növénytáplálás mellett garantálható a malmi minőség,
  • stabil az évjáratok és a termőhelyek viszonylatában is.

A termelők körében szintén népszerű a Pibrac – a megbízhatóan bőtermő őszibúza-fajta. A Pibrac egy évek óta stabil, a hibridekével felérő eredményekre képes bőtermő őszibúza-fajta. Maximális termése az IKR Agrár Kft. kísérleteiben 11,365 t/ha volt Reménypusztán, de az elmúlt 6 év mindegyikében dobogós helyet ért el a cég termésversenyében. Keresettségét kiemelkedő adaptációs és stressztűrő képességével vívta ki.

őszi búza IKR

Kedvező értékmérői közül kiemelhetjük:

  • szálkás, középkorai fajta, mely képes beérni még az aszályos periódusok előtt,
  • rendkívül jó a korai fejlődési erélye,
  • kiemelkedő toleranciával rendelkezik fuzárium és szeptória ellen,
  • tápanyag-hasznosítása az új nemesítési célkitűzéseket igazolva átlagon felüli,
  • optimális, 75–85 cm magas állománya megdőlésre nem hajlamos,
  • kalászai jól termékenyülnek, 40–42 g ezermagtömegű szemeket fejlesztenek,
  • minősége alapján a malmi búza kategóriába sorolható,
  • megbízhatóan jó hl-tömeg és esésszám jellemzi.

A kiemelt kínálat tagja még a Rubisco – nemzetközi sikerekhez nemesítve. Az RAGT búzafajtája okkal vált Franciaország egyik piacvezetőjévé. Középkorai érésű szálkás búza, melynek legfontosabb tulajdonságai:

  • bőtermő,
  • kiválóan télálló,
  • nagyon jól bokrosodik,
  • alacsony növésű, erős szárú, a megdőlésnek jól ellenáll,
  • betegségellenállósága átlag fölötti, különösen kiemelkedő a rozsdaellenállósága,
  • malmi minőséget ad,
  • jól tűri a szárazságot.
őszi búza IKR

A szakértő figyelmeztet: a fémzárolt vetőmag fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni!

Dr. Kiss Erzsébet szerint a jövedelmező őszibúza-termesztéshez a gazdáknak kizárólag fémzáras vetőmagot szabadna választaniuk. „Sok gazdálkodó nem tudja, mekkora hátrányt okoz magának azzal, hogy nem fémzárolt vetőmagot vet. A visszavetett búzák ugyanis nincsenek egalizálva, nincsenek kitisztítva, nincsenek csávázva, tehát az első pillanattól kezdve hátránnyal és extra bizonytalansági tényezőkkel indul az állomány a csírázással kezdődően. A genetikai leromlást is figyelembe kell venni – egy fajta nem képes hosszú távon az eredeti terméseredményeket realizáni –, a fajtatulajdonosoknál ezért is végeznek fajtafenntartó nemesítést, ami biztosítja az eredeti genotípust. A fémzár azt garantálja, hogy ez az eredeti, ellenőrzött, megfelelően kezelt, és így a maximális eredményre képes vetőmag kerül a zsákokba a hivatalos vizsgálatok után. Az IKR Agrár Kft. kínálatából emiatt is ajánlom különösen jó szívvel a Complice-t, a Pibrac-ot és a Rubisco-t, hiszen ezeknél a vetőmagoknál a teljes előállítási folyamatot is felügyeljük, a minőségük tehát garantált az ország minden IKR Agrár telephelyén.”

Többletjövedelem takarékosan őszi búzával: válassza az IKR Agrár Kft. fajtáit, kísérletekkel igazolt eredményességgel! Keresse kollégáinkat: www.ikragrar.hu/kapcsolat

Ősszel ez a cikkünk is aktuális: Legyen istállótrágya a szármaradványokból!

IKR