fbpx

Harmadik éve nem moccannak a dióárak

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 szeptember 25.

Az USDA elemzői szerint idén a két legnagyobb uniós termelőnél csökken a diókibocsátás, Ukrajnából pedig lényegesen kevesebb áru érkezése várható. A hazai dióárak dacolnak az időjárással, az inflációval, az importmennyiséggel és úgy általában véve mindennel.

dió
A hazai dióárak nem utalnak közelgő áruhiányra (fotó: Horizont Média)

A két legnagyobb termelő rosszabbul teljesít

Franciaországban az elmúlt 10 évben a kivi mellett csak a dióültetvények kiterjedése nőtt. Idén a késői fagyok és a túl sok eső fogta vissza a termelést, az összmennyiséget a 2023. évi, alacsony szint körülire várják, talán 35 ezer tonna teremhetett idén

Romániában a legtöbb dióültetvény még mindig kistermelők tulajdonában van. A diófák száma azonban 2020-tól 30%-kal bővült, és növekszik az intenzív termelés aránya. 2024-ben az elhúzódó hőhullámok és a száraz viszonyok 9-10%-kal csökkentették az átlagtermést, de mivel megint nőtt a termő fák száma, az össztermésben a visszaesés csak 3-4%-os. Az amerikai elemzők 58 ezer tonnára teszik a román kibocsátást.

Moldova és Olaszország 18-19 ezer tonna diót termelhet, Spanyolországban a becslések szerint 16 ezer tonnát gyűjtenek be idén. Az exportálható mennyiség kevésnek, de jó minőségűnek ígérkezik.

Ukrajnában elfogytak a készletek

Az európai dióimport java az USA-ból és Chiléből származik, de a tavalyi betakarítás után Ukrajnából is érkezett 41 ezer tonna dió, plusz Moldovából bő 9 ezer tonna. Idén az USDA szerint Ukrajnából mintegy 27 ezer tonna (-34%), Moldovából szűk 10 ezer tonna áru érkezése várható. Ukrajna uniós exportja csak most kezd lassan visszatérni a korábbi évekre jellemző, 20 ezer tonnás mennyiséghez.

Változatlan árszint

Magyarországon mintegy 10–15 tonnára tehető a diótermelés, idén az előzetes hírek jó/közepes mennyiségről szólnak. Az import dióbél ára a Budapesti Nagybani Piacon 3500-4000 forint között szór, a magyar termést 3000–3500 forint között kínálják megvételre a termelők. A KSH által mért augusztusi fogyasztói árak gyakorlatilag megegyeztek a tavalyi és a tavaly előttivel, dacára annak, hogy az időjárási és a gazdasági környezet is lényegesen változott 2022 nyara óta. A kereskedelem a jelek szerint nem tart áruhiánytól a következő hetekben.

Lásd még év elejei szakcikkünket a hazai termelésről: Merre csörög a dió? A termőterület nő, a piac szűkül.