fbpx

Rekord alacsony áron a körte a szomszédban

Írta: Kohout Zoltán - 2024 szeptember 19.

A kínálat bővülése és az egyelőre lanyha kereslet miatt szeptember közepén Ukrajnában a legolcsóbb a körte a nagybani piacokon. Ez a magyar körtének sem tesz túl jót, hiszen itthon bő 2-szer olyan drága a gyümölcs.

A kínálat bővülésével jelentősen csökkent a körte ára, amire az is hatással volt, hogy a nagykereskedők egyelőre viszonylag csekély érdeklődést mutattak a gyümölcs iránt. A belföldi termésű körte jelenlegi ára a 15-30 hrivnya (130-255 Ft) kilónként, ami körülbelül 20 hrivnyás (171 Ft/kg) átlagárat jelent. Ez 25%-kal kisebb ár, mint a múlt héten, és az áresés augusztus közepe óta folyamatos. Ezt a trendet a FruitVeB szerint a piacra kerülő egyre nagyobb mennyiségek is fűtik, meg az is, hogy az idei szezon enyhe időjárása révén a tavalyinál nagyobb termés várható (a vinnyicai régiót kivéve: ott a tavaszi fagyok és jégesők elvitték a termés harmadát).

körte

Az EastFruit elemzői szerint jelenleg Ukrajnában a legalacsonyabb a körte ára: egyrészt 32%-kal olcsóbb a gyümölcs, mint a tavalyi év azonos időszakában, másrészt a múlt heti csökkenéssel a Moldovában uralkodó árszintnél is mélyebbre süllyedt az átlagár. S ez már az európai eladóknak sem tesz jót. A 170 forintos ukrán körtéhez képest a Budapesti Nagybani Piacon szeptember 9-én még a legolcsóbbnak számító, II. osztályú Alexander is a 400-500 Ft/kg-os sávban járt, míg az I. osztályú Alexanderért 600-700 Ft/kg, a Vilmosért pedig 660-720 Ft/kg-ot kellett fizetni.

Forrás: FruitVeB