fbpx

A szeszipar élénken keresi a szilvát

Írta: Szerkesztőség - 2024 szeptember 03.

Lengyelországban az ipari szilva felvásárlási ára igazi hullámvasutat jár be az idei szezonban, holott a kínálat terén egyértelmű a helyzet: kevés a gyümölcs, különösen az ipari, mivel ebből import sem érkezik az országba.

szilva szüret
Megint idő előtt elfogy a szeszipari alapanyag? (fotó: Horizont Média)

A tavalyinál 16%-kal kisebb szilvatermés várható Lengyelországban (106,2 ezer tonna), és a hiány leginkább a feldolgozóiparban jelentkezik – összegez a FruitVeB. Ennek oka az, hogy az import túlnyomó része frisspiaci (étkezési) áru. Hasonló helyzet fordult elő a tavalyi évben is, amikor az ipari szilva kínálata augusztus végére olyannyira meggyengült, hogy egy héten belül 50%-kal, 0,85-ről 1,45 PLN/kg-ra (78-ról 133 Ft/kg-ra) emelkedett a felvásárlási átlagár.

A 2024-es szezonban a piaci helyzet még bonyolultabb: hetente követik egymást a hegyek és a völgyek az árak alakulásában. Augusztus folyamán a hónap közepéig egy folyamatosan emelkedő trend látszott kibontakozni, ami egy hirtelen árzuhanásba torkollott, majd ezt az utóbbi héten egy növekedés követte: a jellemző ársáv 1,0–1,5-ről 1,1–1,5 PLN/kg (92–137-ről 100–137 Ft/kg) közé emelkedett.

Az alkoholgyártásra szánt szilva iránt továbbra is igen nagy a kereslet, de ugyanez igaz az aszalásra kerülő szilvára is. Mivel itt egészséges és nagy méretű gyümölcsökre van szükség, ezek felvásárlási ára sokkal magasabb, jelenleg a 2–3 PLN/kg (185–275 Ft/kg) közötti tartományban alakul.

Igencsak a témába vág júliusi szakcikkünk: Egy gyümölcs, amit feldolgozva szeretünk: a szilva.