fbpx

Június 20-tól már használható a Benevia és a Coragen a hajtatásban

Írta: Szerkesztőség - 2020 június 19.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), mint engedélyező hatóság a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kérésére 2020. június 16. napján kelt határozatában engedélyezte a Benevia és a Coragen 20 SC rovarölő permetezőszerek szükséghelyzeti felhasználását hajtatott paprika és paradicsom kultúrákban. A paprika 1500 hektáron, a paradicsom 380 hektáron védhető a készítményekkel.

 

 

Az engedély június 20-tól október 18-ig érvényes.

A Benevia üvegházi molytetű, tripszek, aknázó molyok és a dél-amerikai paradicsommoly ellen hatásos, a szezonban 2 alkalommal vethető be. A Coragen a gyapottok-bagolylepke ellen véd, szintén kétszer lehet kipermetezni. Az élelmezés-egészségügyi várakozási idő a Benevia esetén 7, a Coragen esetén 3 nap. Mindkettőt az FMC forgalmazza. A készítmények kontakt, felszívódó és gyomorméregként hatnak. Az antranilok a rovarizom bénítása révén fejtik ki a hatásukat.

A Nébih felhívja a termelők figyelmét, hogy a szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező növényvédő szer felhasználása saját felelősségre, a felhasználást engedélyező határozatban leírtak figyelembevétele és betartása mellett történhet. A permetezések időpontjáról a felhasználók a kezelések megkezdése előtt kötelesek tájékoztatni a területileg illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi hatáskörben eljáró járási hivatalát.

A Mezőhír itt írt legutóbb a hajtatott paprika termesztéséről.