fbpx

Egyiptom lenyomta az USA-t az EU batátapiacán

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 szeptember 03.

Idén is jelentős mennyiségű egyiptomi édesburgonya várható az európai piacon. A batátatermesztés az utóbbi években jövedelmező döntésnek bizonyult Egyiptomban, ezért sokan vágtak bele, ami áresést is eredményezett. Ennek ellenére sokan bíznak a növényben.

batáta felszedése
Hazánkban is egyre többen termelik a batátát (forrás: Horizont Média videó)

Az unió évente mintegy 200 ezer tonna batátát vásárol a nemzetközi piacról. Az előző szezonban Egyiptom vált az európai piac legnagyobb édesburgonya-beszállítójává, miután a korábbinál 45%-kal több, 109 ezer tonna batátát szállított a közösség területére, és ezzel megelőzte az USA-t is ezen a piacon. A legtöbb szállítmány Hollandiába futott be (mintegy 65 ezer tonna), majd Franciaország és Olaszország következett a sorban. Az egyiptomi áru különösen Skandináviában növelte a piaci részesedését.

EU batátaimport
Forrás: EastFruit

E teljesítmény mögött egy jelentős termőterület-növekedés áll, ami idén is folytatódott: ágazati becslések szerint 30%-kal bővült a növény területe. A betakarítás júliusban kezdődött el kis mennyiségekkel, a kínálat szeptembertől ugrik meg igazán. Az egyiptomi kereskedők egészen márciusig jó felhozatallal számolnak. Az USA fő exportszezonja februártól augusztusig tart, így a két vetélytárs kínálata csak rövid időre ütközik egymással.

Tavaly a hirtelen termelésbővülés nagy áresést hozott, amire a termelők a betakarítás felfüggesztésével reagáltak. Idén erős keresletet érzékelnek Európából, amit – köszönhetően a bőséges mennyiségű és jó kaliberű batátagumóknak – versenyképes áron tudnak kielégíteni. Az egyiptomi kormány is támogatja az édesburgonya-termesztést és -exportot.

Ez a cikk is érdekelheti: A batáta sem ússza meg: terjed az új zárlati károsító.