fbpx

Nagy István Kijevben: örülünk az ukrán kikötők működésének

Írta: Szerkesztőség - 2024 szeptember 01.

Nagy István agrárminiszter kijevi tárgyalásán hangsúlyozta, nagy könnyebbség az EU számára, hogy ismét működnek Ukrajna fekete-tengeri kikötői. Nem titkolta, hogy az EU vámmentes agrárimportja ellentétes volt az európai, így a magyar gazdálkodók érdekeivel.

Nagy István Kijevben
Nagy István Kijevben (forrás: facebook.com)

Magyarország számára továbbra is a magyar gazdák érdeke az első, ezért a magyar kormány fenntartja az Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat, de a tranzit szállítmányokat továbbra is engedélyezi – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki Kijevben tárgyalt Tarasz Viszockij ügyvivővel.

Kifejtette, a Brüsszel által bevezetett kereskedelemliberalizáló intézkedés 2025. június 5-én lejár, ezért addig az uniónak megnyugtató és hosszú távú megoldást kell találnia az ukrán mezőgazdasági termékek okozta kihívásokra. Hozzátesszük: július elsejétől extrém magas importvámok védik az EU gabona- és olajmagpiacát az orosz/fehérorosz árutól (lásd: Akkora vámot vetnek ki az orosz gabonára, hogy belegebed), az ukrán agrártermékek esetén pedig egy vészfék-mechanizmus figyeli a beérkező árumennyiséget.

Az egyeztetésen a szélsőséges időjárás és a szárazság okozta nehézségek is szóba kerültek. A gabona és olajos magvak tekintetében az aszály miatt kevesebb lesz az ukrán termés is. A 2021-es év rekord év volt Ukrajnában, ehhez képest az idei számok 30%-os csökkenést mutatnak.

Nagy István felidézte, hogy a háború kitörését követően az ukrán gabonaexport súlyos zavarokkal küzdött, a tengeri transzport ellehetetlenült. Azóta helyreálltak Ukrajna fekete-tengeri szállítási útvonalai, és az ukrán gabonaexport csaknem 90%-a már ismét tengeri úton bonyolódik a korábbi főbb célországaikba.

A találkozón Nagy István hivatalos látogatásra hívta Magyarországra Tarasz Viszockij miniszteri ügyvivőt, és megkérte, vegyen részt egy, a hazánk által elnökölt uniós agrártanácsi ülésen is.