fbpx

Előírások a támogatáshoz: másodvetés, lucerna, parlag…

Írta: Szerkesztőség - 2024 augusztus 31.

Változtak a szinte minden támogatottat érintő előírások, ami különösen érinti a vetésváltás, a másodvetés, a parlag és az erózióvédelem szabályait. Szerencsére elkészült egy színes kiadvány, ami értelmezhetőbbé teszi a jogszabályi követelményeket.

Feltételesség kiadvány
Egy új NAK-kiadvány segíti a támogatási előírások értelmezését (forrás: NAK)

A 2024-es év elején az Európai Bizottság az elmúlt évek tapasztalataira reagálva a jelenleg futó Közös Agrárpolitika szabályrendszerében egyszerűsítéseket tett, ezek nagy mértékben érintették a helyes mezőgazdasági és környezeti állapot (HMKÁ) 7. és 8. előírásait. Ezek a vetésváltás, a nem termelő tájképi elemek (másodvetés, parlag, nitrogénkötő növény stb.), az erózióvédelem és vízvédelem terén fogalmaznak kulcsfontosságú elvárásokat minden 10 hektárnál nagyobb szántóval rendelkező termelővel szemben, akinél a terület kevesebb mint 75%-át foglalja el takarmánynövény/gyep.

Tekintve, hogy a másodvetés megvalósítására az idei nyár nem volt alkalmas, az őszök pedig hosszúra nyúlnak, sokan halasztották az utolsó pillanatra ezek elvetését, ami már a további vetési tervekre is kihat. Érdemes újra átolvasni a Feltételesség szabályrendszerének hazai rendeletét. Az értelmezést segíti, hogy elkészült egy magyarázó kiadvány is a témában, ami sokkal átláthatóbbá teszi a szabályozást. Innen lehet letölteni.