fbpx

Megint baj van a cukorrépával, sok a beteg állomány

Írta: Szerkesztőség - 2024 augusztus 26.

Idén a levéltetvek nyomán fellépő vírusbetegségekről, a mindenbe belekóstoló gyapottok-bagolylepkéről és az ismét nagy területeken pusztító makrofomináról hallottunk a legtöbbet. A cukorrépa sem tudott elbújni a kórokozók elől.

Az Agrometry növényegészségügyi szakértője a közösségi oldalon arról számol be, hogy eléggé vegyes a cukorrépa-állományok képe. Helyenként akkora répatestek fejlődtek máris, hogy a felszedő is „faragni” fogja őket, másutt pedig elérhetetlen távolságban vannak ettől a növények. A tőállomány többnyire rendben van, a gyomosodással már vannak problémák. Leginkább a kórtani helyzet ad okot az aggodalomra.

A szakember szerint az öntözött területeken jellemzően a cerkospórás levélfoltosság okoz levélpusztulást, az öntözetlen táblákon pedig a nyári gyökérrothadás, a makrofominás megbetegedés miatt halnak el a növények. A makrofomina már kis részben az öntözött területeken is előjön.

cukorrépa cerkospóra
Cerkospórás cukorrépa (forrás: Agrometry)

Kiterjedt makrofominás folt a cukorrépában (forrás: Agrometry)
Cukorrépa makrofomina (forrás: Agrometry)

Ezek mellett, szerencsére, találhatók olyan táblák is, ahol egyik kórokozóval sincs komolyabb probléma. A cerkospóra a könnyebbik ellenfél, az ellen létezik hatékony megoldás, de a makrofomina ellen még nem igazán találtuk meg. Sajnos ez a betegség mára országosan jelen van. A tartós forróság tovább rontja a helyzetet, szinte biztos, hogy további területeken fognak megjelenni a kórokozó tünetei, illetve a már meglévő foltok tovább fognak növekedni – int a szakértő.