fbpx

Rengeteg hagyma nyomja a piacot, de fordul a kocka

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 augusztus 14.

Bőséges az ukrán hagymatermés (is), tavaszra mégis magas árak várhatók, és ennek egyetlen oka a tárolók hiánya. Akik jó startpozícióból indultak, azok a korábbi piaci előnynél is nagyobbra tesznek szert ezekben a vészterhes időkben. A magyar termelők ugyanazokat a piaci árakat tapasztalják, mint az ukránok, de még vannak döntési lehetőségeik.

hagyma
Túl kínálat van a piacon, de nem lesz ez mindig így (forrás: reneesgarden.com)

Belga háttérrel könnyebb

„Idén ismét túltermelést tapasztalunk a hagymából Ukrajnában. Az áramellátási gondok és a jó minőségű tárolók hiánya miatt mégis nagyon megdrágulhat a hagyma tavaszra. A termelők mindössze harmadának van professzionális tárolási lehetősége” – hangsúlyozza Andrij Marusak, a hűtőtárolók építésére szakosodott, belga Vandijk-technics ukrán leányvállalatának kereskedelmi igazgatója. Ő úgy látja, hogy a termelők 70%-a kevésbé energiahatékony tárolókra támaszkodik. Ezek csak korlátozott ideig őrzik meg a hagyma minőségét, így kevesen lesznek képesek még júniusban is hagymával ellátni a piacot.

Most 20 cent, vagy később 40?

„A tárolási veszteségek addigra már olyan jelentősek, hogy a termelőknek lényegében két választási lehetőségük maradt: vagy eladják a termésüket most 20 eurócentért, vagy várnak, amíg 33 eurócent fölé emelkedik a hagyma ára, remélve, hogy az ellensúlyozza a veszteségeiket” – világítja meg a helyzetet az ukrán igazgató. Akik képesek energiahatékonyan megőrizni az áru minőségét, azok a korábbinál is nagyobb előnyre tesznek szert a piacon ezekben a vészterhes időkben.

Itt jegyezzük meg, hogy a magyar hagymatermelők is ugyanezzel a dilemmával és ugyanezekkel az árakkal találkoznak jelenleg. Akinek nincs hűtőtárolója, annak választási lehetősége sincs sok. Az előny is azoknál van, akik korábban „ültek fel a vonatra”. Szeptember 24-én nyílik a kertészeti termelés post harvest részét fejlesztő pályázat. Akár 5 milliárd forint támogatást is lehet igényelni a beruházási elképzelésekhez. A kormányzat 350 sikeres pályázattal számol az országban.