fbpx

Még soha ennyi búzával nem fordultak rá az új termésre

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 augusztus 10.

20 milliós tonnás búzakészlettel fordultak rá az oroszok az új termés betakarítására. Ez mindenkori rekord, ahogy az aratás kezdő időpontja is rendkívüli idén. Már júniusban megindultak a kombájnok.

 búzaaratás
Június óta dolgoznak az orosz kombájnok (forrás: LinkedIn)

Júniusban kezdtek aratni az oroszok

2024. július 1-jén az orosz búzakészletek 20,3 millió tonnát tettek ki, ami 21%-kal haladja meg a tavalyi szintet – olvasható a SovEcon jelentésében. Ez egy új rekord, miközben az idei termés is minden korábbinál hamarabb a raktárakba fog kerülni. Míg tavaly július elsején még épp csak próbavágásokat végeztek a búzatáblákban, addig idén már közel 7 millió tonnányi termés hevert a tárolókban. Az aratás lényegében júniusban kezdődött, amire soha ezelőtt nem volt példa Oroszországban.

 orosz buzakeszlet
Forrás: x.com/sizov_andre

A gyengébb termés ellenére nagy a kínálat

A SovEcon becslése szerint az új szezon búzatermése megközelítheti a 85 millió tonnát, ami jobb a fagyok és az aszály idején becsült előzetes mennyiségnél, de alaposan elmarad a tavalyi, közel 93 millió tonnás eredménytől. Sőt, az elmúlt öt év átlagától is (86,7 millió tonna).

A nagy áthúzódó raktárkészlet és korán beérkező új termés együttesen mégis túlkínálati jelenségeket eredményezett a piacon, és az árak gyors csökkenéséhez vezetett. A búza ára egészen 14.750 rubelig (62 ezer Ft/t) ereszkedett Oroszország mélytengeri kikötőiben. Augusztusban azonban ismét fordulat jött, és az árak visszakapaszkodtak 15.750 rubelre (66 ezer Ft/t).

Eközben az ukrán takarmánybúzát 72 ezer forintnak megfelelő áron rakják hajóra, Párizsban pedig 86 ezer forintnak megfelelő összeget ér a szeptemberi szállítású búza. A magyar étkezési búza ehhez az árszinthez igazodik, és 73 ezer forintot ér a termelő telephelyén. A takarmánybúzát 65 ezer forintért lehet eladni nálunk.