fbpx

Túl jó a kanadai durumtermés

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 augusztus 01.

Már tavasszal is bíztak a durumban, de az időben érkező esők a reméltnél is több tésztabúzával ajándékozhatják meg a kanadai termelőket. Az exportjuk több mint fele az EU-t célozhatja. Ez nem jó előjel az árak szempontjából.

durum
Kiváló állapotban vannak a kanadai kalászostáblák

A durum javát az EU-nak szánják

A javuló csapadékellátásnak köszönhetően pozitívak a kanadai terméskilátások, Saskatchewanban és Albertában a történelmi átlagokat meghaladó kalászostermést remélnek az elemzők. A jó/kiváló állapotú tavaszi búza és durum aránya mindkét államban magas. Az ország ezért 11%-kal több búzaféle betakarítására készül idén, 35,5 millió tonnával számolnak.

A durumbúza ebből 6,5 millió tonnát tehet ki, ami 53%-kal több a tavalyinál. (Tavasszal még csak 5,5 millió tonnával számoltak a száraz időjárás miatt.) Eközben Olaszországban 17%-kal 3 millió tonnára mérsékelték a durumtermést. A kanadai durumexport 5 millió tonnára ugorhat idén, ebből 2,7 millió tonna az EU-ba érkezhet az IGC szerint. Elég baj ez nekünk, miután az utóbbi években jól fizető és nagy kedvvel vetett kalászos lett a durum.

A búzaeladásban Kínára számítanak

Az előző szezonban 24 millió tonna búzát szállított ki az észak-amerikai ország, és ezzel a világ harmadik legnagyobb exportőre volt Oroszország és az Európai Unió után. Az idei aratást követően 25,7 millió tonna búza eladásával kalkulálnak. Ezt a célt csak egy dolog veszélyezteti: Kína az elmúlt két évben nagyon sok kenyérgabonát tárolt be a rendkívül olcsón kínált fekete-tengeri áruból, így az igényei most mérsékeltebbek. Emellett idén 138 millió tonna búzát arattak, ami mindenkori rekord Kínában.