fbpx

A mezőgazdasági beszállítóipar új, díjazott termékei

Írta: MezőHír-2024/7.lapszám cikke - 2024 július 30.

A rendszerek és alkatrészek beszállítóipara kulcsszerepet játszik az innovatív mezőgazdasági technológia fejlesztésében. A „Systems & Components Trophy – Engineers’ Choice” díjjal a DLG olyan újszerű vagy jelentősen továbbfejlesztett tulajdonságokkal rendelkező alkatrészeket vagy rendszereket tüntetett ki az Agritechnica 2023 kiállításon, amelyek jelentősen hozzájárulhatnak a mezőgazdasági gépek fejlesztéséhez és gyártásához.

Az Agritechnica 2023 kiállítás részeként a DLG odaítélte a „Systems & Components Trophy – Engineers Choice” (Rendszerek és alkatrészek trófeája – mérnöki választás) díjat. A harmadik alkalommal megrendezett versennyel kívánják elismerni a beszállítóipar jelentős szerepét a mezőgazdaság innovációs fejlesztése terén. A benevezettek közül először 21 jelöltet választottak ki a döntőbe, és ezek közül a fejlesztőmérnökökből álló többtagú zsűri online szavazás keretében három nyertest hirdetett ki. A díjakat 2023. november 12-én, ünnepélyes keretek között adták át. Röviden ismertetjük a díjazottakat és néhány döntős terméket.

Agreenculture AGCbox navigációs rendszer

A francia Agreenculture SAS vállalat olyan innovatív technológiai modulokat tervez, gyárt és telepít, amelyek lehetővé teszik a gyártók számára, hogy terepjáró gépeiket autonómabbá, intelligensebbé, biztonságosabbá és a végfelhasználók által jobban irányíthatóbbá tegyék.

A vállalat AGCbox elnevezésű díjazott terméke helymeghatározó és vezérlőegységből áll, amelyet a mezőgazdasági autonóm robotokhoz terveztek geokerítési jellemzőkkel és számos hozzáadható funkcióval. Az AGCbox egyedi tervezésű, GNSS-alapú (műholdas) navigációs kommunikációs rendszere kiegészítve az RTK-egységgel olyan algoritmust tartalmaz, amely centiméteres pontossággal precíz helymeghatározásokat tesz lehetővé. Az AGCbox integrálható a robotrendszerekkel, így a robotgép CAN-buszához csatlakozva át tudja venni a gép problémamentes munkavégzésének irányítását.

A díj odaítélésénél a zsűri külön értékelte az AGCbox rendszer „Safencing” elnevezésű geokerítés képességét, amely helyzeti integritáson alapul. Ez a mechanizmus lehetővé teszi a robot számára, hogy azonnal leállítsa működését, ha bármilyen bizonytalanság merül fel a helyzetével kapcsolatban. Az integritástényező döntő szerepet játszik a pontos gyomirtás biztosításában, anélkül, hogy kárt okozna a növényekben vagy a kijelölt területen elhelyezkedő tárgyakban.

Az AGCbox az első GNSS-alapú (műholdas) navigációs kommunikációs rendszer, amellyel pontosan követhető a gép terepi helyzete. Ha a gép elhagyja a kijelölt munkaterületét, akkor az operációs központba riasztójelzés érkezik, ami után az operátor új vezérlőutasítást tud küldeni a gépnek (1. kép).

AGCbox navigációs kommunikációs rendszer operációs központja
1. kép. AGCbox navigációs kommunikációs rendszer operációs központja
(forrás: agreenculture.fr)

Az új AGCbox a világ első hitelesített geokerítési rendszere terepjáróalkalmazásokhoz, amely valóban autonómmá teszi a robotokat, felülmúlva a korábbi megfigyelési módszerek hiányosságait. Ez a pozícionáló- és irányítóeszköz lehetővé teszi Európában a mezőgazdasági gépek emberi felügyelet nélküli legális működését.

Bondioli SFT PRO EDI intelligens kardántengely

A német Bondioli & Pavesi Gmbh vállalat SFT PRO EDI elnevezésű intelligens kardántengelyterméke ugyancsak díjazott lett (2. kép).

Bondioli SFT PRO EDI kardántengely
2. kép. Bondioli SFT PRO EDI kardántengely és adatai a terminál képernyőjén
(forrás: sftpro-bondioli-pavesi.com)

Az EDI elektronikus adatcserét jelent a kardántengely szenzora és az üzemeltető (gép vezetője, tulajdonosa, karbantartója) között. A mérőegység villamosenergia-ellátását a kardántengelyen elhelyezett kis méretű generátor biztosítja.

Az SFT PRO EDI rendszer figyeli és rögzíti a kardántengely és a gép munkakörülményeit, az átvitt nyomatékot, az axiális terhelést, a forgási sebességet, a csatlakozási szögeket, a rezgéseket, a kardánkeresztek hőmérsékletét és a ledolgozott üzemórákat. A rendszer dedikált elektronikus egysége összegyűjti, elemzi az adatokat, amelyek segítségével diagnosztizálható a kardántengely, előre jelezhető a karbantartás ideje, optimalizálható a munkagép géphasználata. A feldolgozott adatok a traktor vezetőfülkéjében elhelyezett terminálon is megjeleníthetők. Az SFT PRO EDI rendszer vezeték nélküli adattovábbítása ISOBUS-, Bluetooth vagy NFC- (okostelefonos) módszerrel valósítható meg.

Zunhammer GmbH FLUSTO pneumatikus szelep

A német Zunhammer GmbH vállalat pneumatikus, FLUSTO elnevezésű, hígtrágya elzárására, szabályozására és adagolására szolgáló szelepei is díjat nyertek (3. kép).

Zunhammer FLUSTO
3. kép. Zunhammer FLUSTO, hígtrágya adagolására szolgáló szelep és működése;
a) nyitott szelepállás; b) zárt szelepállás
(forrás: zunhammer.de)

Az új FLUSTO pneumatikus működtetésű szelepeket a hígtrágyaelosztó gémek szakaszszabályozására fejlesztették ki. A szelepek egy külső átlátszó műanyag házból és egy 40 mm belső átmérőjű rugalmas tömlőből állnak. Ha sűrített levegőt juttatnak a külső házba, a belső tömlő összenyomódik, és a trágya áramlása megszakad. A szelepek zárása sűrű hígtrágya esetén is könnyen működik, és még az idegen testek sem akadályozzák a működést. A hagyományos szelepekkel ellentétben ennek a szelepnek belsejében nincsen alkatrész, ezért minden, ami átfér a lefolyótömlőkön, átfér a FLUSTO szelepeken is. A működtetést a munkagép igényének megfelelően, ISOBUS-vezérlés alapján a pneumatikarendszer végzi. Ezek a szelepek kis méretűek, karbantartást nem igényelnek, az átlátszó külső ház nagy előnyt jelent a hígtrágya áramlásának ellenőrzésében.

Schumacher ARISTA terményemelő

A német Schumacher GmbH vállalat ARISTA elnevezésű terményemelője, Quick-Fit rendszerrel, a megmérettetés során döntőbe került (4. kép).

Schumacher ARISTA terményemelő
4. kép. Schumacher ARISTA terményemelő Quick-Fit rendszerrel
(forrás: groupschumacher.com)

A családi tulajdonban lévő vállalat innovatív alkatrészeket fejleszt, gyárt és forgalmaz a mezőgazdasági betakarítógépekhez. A terményemelők fejlesztésének nagy hagyománya van a vállalatnál, ma is több típust gyártanak. A terményemelők nélkülözhetetlenek a különféle termények, például a gabonafélék és a szója betakarításánál.

Az új ARISTA terményemelő gyorsbeilleszthető Quick-Fit rendszere a pattintható zár egyszerű mechanizmusán alapul, nincs leeső, elguruló alkatrész (5. kép).

Schumacher ARISTA terményemelő
5. kép. A Schumacher ARISTA terményemelő Quick-Fit szerkezetének használata
(forrás: groupschumacher.com)

Ez lehetővé teszi a kezelők számára az emelő gyors felszerelését, eltávolítását és beállítását külön szerszámok alkalmazása nélkül is, ami időt takarít meg a kezelő számára. Az új, gyorsan elhelyezhető terményemelő másik előnye, hogy a védőburkolat tetejére szerelhető. Így a rögzítési mechanizmus nem zavarja a flexibilis kombájnvágófejeknél a kívánt szükséges hasmagasság és a beállítás megtartását.

Rockinger KS80 golyós vonóhorog biztonsági érzékelővel

A német Rockinger Agriculture GmbH vállalat (2001 óta a német JOST Werke SE része) golyós vonóhorog biztonsági érzékelő rendszere is a döntőbe került (6. kép).

Rockinger KS80 golyós vonóhorog
6. kép. Új Rockinger KS80 golyós vonóhorog, biztonsági elektromos érzékelővel
(forrás: rockinger-agriculture.com)

Ritkán előfordul, hogy a KS80 golyós vonóhorog és a vonójármű kapcsolata a szerkezet reteszelésének hibája miatt balesetveszélyes helyzetet okoz. Ezt a veszélyhelyzetet igyekszik a Rockinger új érzékelőrendszere kiküszöbölni. Az új Rockinger KS80 golyós vonóhorog biztonsági elektromos érzékelővel van ellátva, amely regisztrálja a vonószerkezet kapcsolatát, reteszelését. A vonószerkezet-kapcsolat állapotát a rendszer vezeték nélküli megoldással (elektromágneses hullámokkal) a vezetőfülkében lévő kijelzőn megjeleníti. Hibás vonószerkezet-kapcsolat esetén a jármű vezetője kijavítja a hibás kapcsolatot, így a vontatójármű és a pótkocsi vagy a munkagép kapcsolatából előforduló veszélyhelyzet elkerülhető. A jelenleg még prototípus fázisban lévő változatok nagy igénybevételre, 4000 kg függőleges terhelésre és akár 130 kN vonóerő elviselésére alkalmasak.

Szerző: Dr. Varga Vilmos ny. okl. gépész- és villamosmérnök