fbpx

A gyors és hatékony műtrágyaszórókiszolgálás technikai lehetőségei

Írta: Szerkesztőség - 2020 február 26.

Az éves szezon elején talán az egyik leghamarabb hadrendbe álló szántóföldi gép a műtrágyaszóró. A fejtrágyázás optimális időszakát szűkre szabja az időjárás, így fontos, hogy a feltöltés minél kevesebb időt raboljon el az üzemidőből. Cikkünkben a műtrágyaszóró-kiszolgálás meggyorsításának technikai lehetőségeit gyűjtöttük egy csokorba.

 

A feltöltés módját alapvetően háromféle technológia szerint csoportosíthatjuk:

  1. A 25-50 kg-os zsákos kiszerelésű granulált műtrágya esetén kézi, élőmunkaerőt igénylő feltöltés.
  2. Az 500-1000 kg-os big-bag zsákos kiszerelésű műtrágya esetén a zsákemelődaru, illetve rakodógép segítségével történő feltöltés.
  3. Ömlesztett állapotban kiszállítás és áttöltés, átrakókocsival, illetve feltöltőcsigával szerelt vagy emelve billentő pótkocsival.

 

A 25-50 kg-os zsákos kiszerelésből történő kézi feltöltés csak nagyon kis kapacitású, általában maximum 500 literes, egytárcsás rendszerű szórógépek esetében jöhet szóba, az ennél nagyobb méretű konstrukciók ilyen jellegű utántöltése a megengedhetőnél jóval több állásidőt és élőmunkaerőt igényel, amely a költségek és a hasznos üzemidő tekintetében hátrányos.

A granulált szemcsés műtrágya 500/600/700/1000 kg-os big-bag zsákos kiszerelése az egyik legelterjedtebb csomagolási forma, amely a hagyományos anyagmozgató eszközökkel jól kezelhető.

Az ilyen zsákokból történő közvetlen feltöltés legegyszerűbb eszköze a függesztett műtrágyaszóróval összekapcsolva kombinálható hidraulikus zsákemelő daru. Ezekkel az egyszerű, hárompont-függesztésű zsákmozgató eszközökkel a big-bag zsákot a műtrágyaszóró fölé emelve egyszerűen és gyorsan feltölthető a kijuttatógép.

Sok esetben ezeknek az eszközöknek a gémszerkezetet mozgató hidraulikus rendszere túlterhelés és zuhanásgátló szeleppel van szerelve. Általában kitolt gémmel maximum1000-2500 kg teheremelő kapacitással bírnak, a traktor hidraulikus rendszerétől minimum 160 bar üzemi nyomást várnak el, üzemi tömegük a szórógép nélkül pedig 300–450 kg között változik.

Kis beruházásigényűek, bár itt is érdemesebb a drágább teleszkópgémes darukat választani, hiszen ezekkel egyszerűbben, gyorsabban és könnyebben elérhető a zsák a felakasztáskor, a tartály felett is kényelmesebben pozícionálható kiürítéskor, ill. könnyedén átemelik a műtrágyazsákokat a szállító pótkocsiról a kijuttatóeszköz tartálya fölé.

 

1. kép. Zsákemelő daruval kiegészített műtrágyaszóró

 

2. kép. Műtrágyaszóró kiszolgálása feltöltőcsigával kiegészített pótkocsiról

 

Aki kis területen gazdálkodik, annak egyértelműen a zsákemelő daru alkalmazása gyorsíthatja meg a műtrágyaszóró feltöltését, hiszen ez plusz erőgépet és segítőt sem igényel.

Amennyiben nem áll rendelkezésre zsákemelő daru, de traktoros homlokrakodóval, önjáró forgógémes, illetve teleszkópgémes rakodógéppel rendelkezik a gazdaság, akkor munkaeszközparkjuk kiegészítésével is jelentősen gyorsítható a műtrágyaszóró kiszolgálása, bár az erre szükséges állásidő ezekkel az eszközökkel történő feltöltés esetén minimálisan nagyobb, mint a kompaktabb darus megoldásnál.

A különféle rakodógépek ma már felszerelhetők big-bag zsákok emelését megkönnyítő horoggal, de egy nagyobb teherbírású önjáró teleszkópos rakodó az állítható távolságú, standard raklapemelővilláival, kiszereléstől függően akár kettő vagy több big-bag zsák mozgatására is képes, így jelentősen meggyorsítja a szórógép kiszolgálását.

Amennyiben a rakodóhoz zsákemelő horgot keresünk, érdemes olyat választani, amely az akasztási horgon kívül a belengést megakadályozó védőkerettel is fel van szerelve.

Ma már a zsák kibontását és a zsákból való adagolást, egy egyszerű, könnyen beszerezhető, erre a célra kialakított big-bag-zsák-leeresztő csappal tehetjük kényelmesebbé, gyorsabbá és egyszerűbbé.

Amikor nagyobb terület tápanyag-visszapótlását végző, 1 500 liternél magasabb kapacitású – akár több – műtrágyaszóró kiszolgálását kell megoldani, akkor már érdemesebb ömlesztve, pótkocsival kiszállítani és áttölteni a granulált tápanyagot.

Az egykori hazai mezőgépipar már a 70-es, 80-as években gyártott a szintén hazai gyártású pótkocsikhoz és a mezőgazdaságban általánosan alkalmazott tehergépkocsik felépítményéhez hidrosztatikus hajtású, illetve mozgatású áttöltő csigákat. Ezek általában a felépítmény hátfalának teljes cseréjével voltak rászerelhetők a szállítóeszközre.

 

Aki kis területen gazdálkodik, annak egyértelműen a zsákemelő daru alkalmazása gyorsíthatja meg a műtrágyaszóró feltöltését

 

A mai áttöltőcsigákat a hátra billenthető felépítményű hagyományos mezőgazdasági pótkocsik felépítményének hátsó falán található tolózáras gabonaleeresztő ablakhoz csatlakoztatják, és a meghajtásuk is szintén hidrosztatikusan, hidromotorral történik, melynek olajszükséglete a pótkocsi hátsó hidraulikus kivezetéséről kap kiszolgálást.

A csigák ürítési magassága 1–4 méter közötti, ez a csiga szögállításával hidraulikusan vagy kézi csörlővel állítható, hosszúságuk általában 3–4,8 méter, kettéosztott, szállítási pozícióhoz összehajtható kivitelben. A csigaátmérő, típusonként, a köpennyel együtt 150–250 mm között változik.

Áttöltési teljesítményük – a csiga átmérőjétől és a fordulatszámától függően – percenként 130–600 kg.

 

3. kép. Zsákemelő horoggal szerelt traktoros homlokrakodó

 

 

4. kép. Műtrágyaszóró feltöltése teleszkópgémes rakodóval emelt big-bag zsákból

 

 

A szállítási kapacitást befolyásolhatja még a szállított anyag fajtája, nedvességtartalma, a szállítási szög és az erőgép hidraulikus teljesítménye is. A köpennyel körbevett csigák anyaga horganyzott vagy inox-saválló kivitelben készül, de vannak olcsóbb, hagyományos festéssel felületkezelt változatok is.

Két oldalra billenthető pótkocsik esetében már jóval szerényebb lehetőségek adódnak az áttöltőcsigák alkalmazására; talán egy olyan modellszéria érhető el itthon, amelyhez rendelkezésre áll ilyen kiegészítő. Az áttöltőcsigás pótkocsikkal általában1500–3000 literes kapacitású szórógépek tölthetők fel viszonylag kis időráfordítás mellett.

A feltöltési gyorsaság szempontjából a 3000 liter feletti vontatott műtrágyaszóró modellek gyors feltöltésére a különböző tartály- és ürítési kapacitású, alapvetően kombájnok kiszolgálására hivatott átrakókocsik az alkalmasabbak. Ezekhez a kiszolgálóeszközökhöz számos gyártó kínál már erre az esetre – a kihordócsiga felső nyílásához –egy speciális, hidraulikusan állítható, flexibilis surrantót.

Arra is van konstrukciós példa, hogy opcióban az átrakócsiga felső kihajtható fele egy hosszabb, magasabbra felnyúló, kisebb átmérőjű csigával helyettesíthető. A műtrágya sérülésének csökkentése érdekében ilyenkor 540 f/min fordulatszámmal történik az átrakókocsi meghajtása a vontatótraktor teljesítményleadó tengelyéről.

A műtrágyaszórók kiszolgálásban újdonság a teherautóra szerelhető, a vetőgép és műtrágyaszórók kiszolgálására szolgáló, hevederes ürítésű, speciálisan erre a célra kifejlesztett felépítmény.

Az 1000 liter szállítási kapacitású tartály osztott, és a leeresztés is külön-külön megoldható, az ugyancsak osztott, elektromos vezérléssel nyitható/zárható leeresztőajtónak köszönhetően. A tartály a hátrabillentésével a lefelé szűkülő kialakításnak köszönhetően maradéktalanul kiüríthető.

A hidraulikusan hátrabillenthető, változtatható szögállású hevederes elevátor áttöltési teljesítménye percenként a 2 tonnát is eléri, így nagyon gyorsan képes egy műtrágyaszórót megtölteni. Nagy előnye a hevederes ürítési rendszernek a csigással szemben, hogy kíméletesebb a granulált tápanyaggal, nem töri, nem porosítja a műtrágyát, így a csomósodásától sem kell tartani.

 

5. kép. Speciálisan a műtrágyaszórók és vetőgépek feltöltésére kifejlesztett tehergépkocsi-felépítmény (fotó: horsch.com)

 

 

6. kép. Nagy emelőkapacitású teleszkópos rakodóval akár több big-bag zsák is egyszerre mozgatható

 

 

A műtrágya feltöltésére előnyösen alkalmazhatók a hazai gyártású, az elmúlt 4-5 évtizedben elterjedt emelve billentő pótkocsik, melyekből gyártásuk ideje alatt közel 1500 állt munkába a gazdaságokban.

Ezeknek az egytengelyes pótkocsiknak a maximum 2,5 méteres magasságba emelhető hátrabillentő felépítményével – a hátfal kismértékű átalakításával – könnyen és rendkívül gyorsan feltölthető a műtrágyaszóró vagy egy központi tartályos vetőgép is.

Sajnos nagyobb kapacitású, import eredetű emelve billenő pótkocsikból maximum 1-2 modell érhető el a hazai kínálatban, pedig ezekkel lehet a leggyorsabban kiszolgálni a műtrágyaszórókat.

Bármilyen gazdaságméretről és kijuttató szórógépről is legyen szó, a piacon jelenleg mindegyikhez elérhető olyan kiszolgálási technológia, illetve annak eszközei, amelyekkel a műtrágyaszórók kiszolgálásához szükséges állásidő és a feltöltéssel együtt járó költségek is jelentősen csökkenthetők.

Sok esetben nem is kell milliós összegeket beruházni ennek a megvalósításához, inkább a megfelelő eszközt, eszközöket érdemes megtalálni, és olyan technológiai sorrendet kell kialakítani, amely érzékelhetően csökkenti a feltöltésekhez szükséges időt.

 

SZERZŐ: FARKAS IMRE