fbpx

Alig maradt aszálymentes terület az országban

Írta: Szerkesztőség - 2024 július 27.

Pár fokot ugyan hűl a levegő hőmérséklete, és elszórtan záporok is érkezhetnek, összességében folytatódik a meleg és száraz időjárás. Már alig van olyan terület az országban, amit nem érint az aszály.

aszály kukorica
Közel vagyunk a 2022. évi állapothoz (fotó: Horizont Média)

Csak egy-két vármegye kivétel

Az elmúlt egy hét során minden nap előfordult valahol zápor, zivatar, de nagyobb területre kiterjedő, számottevő csapadék csak múlt szombaton volt a délnyugati országrészben. A harmincnapos csapadékösszeg hazánk döntő részén elmaradásban van az átlaghoz képest, a hiány 20–60 mm. A felső, félméteres talajréteg az ország nagyobb részén kritikusan száraz. Ennek megfelelően hazánk bő kétharmadán közepes vagy nagyfokú aszály jelei figyelhetők meg – összegez a met.hu.

aszálytérkép
Egyre kiterjedtebb az aszályos terület (forrás: met.hu)

Gyorsan meg fog érni a kevés mag

A vegetáció két-három héttel előrébb jár a fejlődésben. A napraforgó és a kukorica elvirágzott, vagy a virágzás végén jár. A virágzás és szemképződés fázisát a hőség és az aszály jellemezte hazánk nagyobb részén, ami meg fog mutatkozni a termésátlagokban. Öröm az ürömben, hogy a száraz időjárás az ország nagy részén nem kedvez a gombás betegedések kialakulásának.

A folytatásban jobbára száraz időre van kilátás, bár elszórtan záporok, zivatarok kialakulhatnak. Így a talaj tovább fog száradni, az aszályos terület kiterjedése nőni fog. Vasárnap visszatér a kánikula, majd hétfőn egy hidegfront érkezik, ami a jövő hétre mintegy 5 fokkal csökkenti a napi maximumokat.

Lásd még a témában:

Mindenütt lejjebb korrigálták a termést, de főként nálunk

Őrült tempó az aszályban: az orosz búza felét már learatták.