fbpx

Atkákra és erősödő lisztharmat-fertőzésre lehet készülni

Írta: Szerkesztőség - 2024 július 25.

A gyümölcsök egy része már letermett, már érnek a korai almák, körték is. Továbbra is meleg az időjárás, de helyi zivatarok nedvesíthetik a levélzetet. Ez kedvező mind a rovarok, mind a növénybetegségek számára. Az almát most leginkább az atkák és a lisztharmat fenyegeti, de a molyok sem pihennek.

Alma

A Gála almák már áltagosan 60-70 mm átmérővel rendelkeznek. A varasodás terjedése most lelassult, a jól kezelt, tünetmentes ültetvényekben nem számíthatunk a betegség terjedésére – írja Moravszki Gábor (BASF, defenso.hu) az Agrárkamara oldalán. Abban az esetben, ha betárolni szeretnénk az almát, érdemes tárolási betegségek ellen egy zárókezelést betervezni (pirimetanil, boszkalid+piraklostrobin) Mindkét megoldás 7 napos várakozási időt követel.

A lisztharmat egyre erőteljesebben jelenhet meg ebben az időjárási helyzetben. Kedvező a betegség számára az is, hogy a hajtásnövekedés (fajtáktól függően) még folyamatban van, így folyamatosan jelenhetnek meg új levelek. A lisztharmat elleni kezelésre javasolt hatóanyagok: karboxamid, mefentriflukonazol, kén.

lisztharmat alma
Lisztharmattünetek (forrás: novenydoktor.hu)

A zöld almalevéltetű a friss hajtásvégeken alakítja ki telepeit, ezért még számíthatunk újabb kolóniák kialakulására. A kezelésekre felszívódó készítményt javaslunk, ami hatással van az almamolylárvák ellen is (acetamipirid). Ezek második nemzedéke néhány napon belül kirág az almákból, és találkozhatunk a kártételükkel.

A vértetű egyre erőteljesebben van jelen az ültetvényekben, már nem csak a gyökérnyaki részeken, hanem a lombfelületen is meg lehet találni őket. Hagyományos felszívódó szerekkel akkor tudunk ellenük eredményesen védekezni, mikor még zöld növényi részeket károsítanak, a fás részeken károsítók ellen nehezebb védekezni. A lombkoronában eredményes lehet 1%-os gyümölcsfaolaj vagy narancsfaolaj használata 4 l/ha dózisban (bio), illetve a pirimicarb hatóanyagú készítmények alkalmazása.

Az elkövetkező időszak legjelentősebb kártevői az atkák lehetnek. A meleg időjárás felgyorsítja a szaporodásukat, most egy-egy generáció teljes kialakulása megtörténik egy héten belül. Ugyan apró kártevők, de hatalmas mennyiségű vizet és tápanyagot tudnak elszívni a növénytől. Problémát elsősorban azokban az ültetvényekben okoznak, ahol már korábban is jelen voltak, de ott is javasolt legalább egy megelőző védekezés, ahol nem szoktak károsítani. A kezelésekkor legyünk figyelemmel arra, hogy a takácsatkák a levél fonákján, szövedék védelme alatt károsítanak, ezért javasolt a nedvesítő szerek, illetve a nagyobb lémennyiség alkalmazása.

takácsatka alma
Takácsatkára utaló tünet (forrás: anovenydoki.hu)

Körte és cseresznye

A körtevarasodás terjedése megállt a száraz időjárás miatt, de a már megjelent tünetek ellen nem lehet védekezni. Az idei évben számíthatunk egy erős körtelevélbolha-kártételre. A kártevőnek kifejezetten kedvez a meleg nyári időjárás, a napsütés, a száraz idő. Ilyenkor viszonylag gyorsan ki tudnak alakulni a telepek, amelyek vastag mézharmatréteggel védekeznek a környezeti hatásokkal és a rovarölő szerekkel szemben is. A védekezések esők után, amikor a mézharmat kissé feloldódik, hatékonyabbak. A permetlét javasolt nedvesítő szerekkel kiegészíteni.

A cseresznye és a meggy betakarítása már befejeződött, ilyenkor gondolhatjuk azt is, hogy a növényvédelmi munkánknak is vége, de nem így van. A blumeriellás levélfoltosság ellen még védekezni kell (ditianon, boszkalid+piraklostrobin).

Az almapiaci kilátásokkal kapcsolatban pedig ez a cikk érdekelheti: A szokásosnál is pesszimistábbak a lengyel almatermelők.