fbpx

Megállás nélkül csökken az üzemanyagok ára

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 július 22.

Holnaptól újabb 3 forinttal csökken a gázolaj és 2 forinttal a benzin nagykereskedelmi ára. 12 napja tart ez a tendencia. Olcsóbb a betakarítás és a szállítás díja, de a malomipar áremelést fontolgat.

Olcsóbb az áruszállítás, de a liszt drágulhat (forrás: truck1.sg)

Érzékelhető árcsökkenés

Július 10. óta ez a hatodik bejelentett üzemanyagár-változás, kétnaponta módosítanak az aktuális értékeken. Újabban azonban nem bánjuk ezt, mivel minden egyes alkalommal lefelé korrigálták mind a gázolaj, mind a benzin nagykereskedelmi árát, amit nagyjából a kutak is követtek. Ezzel szűk két hét alatt a gázolaj 20 forinttal vált olcsóbbá, míg a benzin 14 forinttal.

A háttérben az áll, hogy a Brent olaj ára július 4. óta 6 dollárt esett. Érdekes, de tavaly ezen a napon szinte hajszálpontosan ugyanennyibe került egy hordónyi nyersolaj.

Brent olaj ára
Forrás: tradingeconomics.com

Sok a munka, kevés a búza

A búza az ország nagy részén már raktárban van, most a később érő kalászosok cséplése zajlik. A gyümölcsök és zöldségek betakarításához és a hűtőházakba, illetve a partnerekhez való szállításához is rengeteg gázolajra van szükség az agráriumban.

Ágazati szakértők szerint a malomipar kevesli a nyersanyagot. A szerény búzatermésre, ezen belül is a viszonylag kevés jó minőségű búzára hivatkozva 10-15 százalékos áremelkedés jöhet a liszt árában augusztus végén vagy szeptember elején.

Ehhez kapcsolódóan lásd még június végi cikkünket: Az elmúlt évtizedben csak 2022 hozott kevesebb búzatermést. A minőséget illetően pedig 10 nappal ezelőtt írtuk meg: Megint kevés a malmi búza, de nem is keresik. A termelők többsége fel van rá készülve, hogy ha kell, februárig tárolja a búzát.