fbpx

Csőd szélén az eurómilliárdokkal tartozó agrárkereskedőház

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 július 21.

Németország legnagyobb agrárkereskedőháza, a BayWa 5,8 milliárd eurós tartozást halmozott fel. A cég esetleges bedőlése olyan hír Bajorországban, mint az USA-ban a Lehman Brothers, vagy Kínában az Evergrande fizetésképtelensége volt. Mindenki nyugtalan, különösen a terményüket beszállító gazdák.

BayWa gabona
Kérdés, megkapják-e a pénzüket a terményüket átadó gazdálkodók? (forrás: BayWa)

Egyik üzletága sem ment jól

A Bajorországi BayWa eredendően agrárkereskedőház volt, de ezek mellett az évek során kiépített még két „lábat” a megújuló energia és az építőipar terén. Az utóbbi években mindegyik piacon nagy veszteségek érték. A szolármodulok ára nagyot zuhant, miután nem sikerült kiszorítaniuk a piacról a kínai konkurenciát. Az építőipar szenved a multikrízistől, a mezőgazdaság pedig a klímaváltozástól. 2019 és 2023 között Németország megismerkedett az aszállyal, közben kétévente áradások mosták el a termését (egyébként idén is).

A cég már 2023-ban bajban volt, ám ezt az évet még a 100 éves fennállásának ünneplése fémjelezte. Végül az 5,8 eurómilliárdos tartozás miatt kénytelen volt szanálást kérni, ami nem feltétlen jelenti a felszámolását. A felügyelőbiztos kirendelésének híre azonban egy pillanat alatt több mint 30%-kal csökkentette a BayWa részvényeinek értékét. A gazdálkodók pánikba estek: ki fogja kifizetni őket?

BayWa tőzsde részvény
2023-ig úgy tűnt, minden rendben van (forrás: agrarheute.com)

Nyugtatnak

A hírek szerint a vállalat rendelkezik annyi fedezettel, hogy a beszállított termények ellenértékét kifizethesse. „A gazdálkodók jelenlegi gabonaszállításaira szánt pénzt a korábbi évekhez hasonlóan betervezte a cég a gazdálkodásába” – írja a BayWa sajtószóvivője, aki szerint a szanálási eljárás pusztán a cég szerkezet-átalakítását és a jövőbeli finanszírozását szolgálja. A 24 ezer alkalmazottal rendelkező nagyvállalat most kénytelen leépíteni bizonyos tevékenységeket és elbocsátani a munkaerő egy részét.