fbpx

Bizarr: a svédek exportáltak krumplit a hollandoknak

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 július 20.

Az esőzések megint keresztbe tettek az északnyugat-európai burgonyatermelésnek. Átmenetileg a svédeknek kellett besegíteniük a holland és a belga piac ellátásába. Ez oda vezetett, hogy az egyébként is magas svéd árak megduplázódtak.

burgonya
Bár az újkrumplikkal sokat bővült a kínálat, az árak magas szinten maradtak (forrás: static.libertyprim.com)

Idő előtt elfogyott a krumpli

Megduplázódott a burgonya ára. A mostani a legmagasabb árszint, amit valaha láttam Svédországban” – mondja Daniel Larsson, a svédországi Hebe Frukt & Grönsaker AB beszerzési részlegének vezetője és társtulajdonosa. „Még soha nem tapasztaltunk ilyen magas árszintet a burgonya esetében. A teljes ó termés elfogyott.”

Északnyugat-Európában ebben az évben nagyon sok csapadék hullik, miközben vannak kifejezetten meleg időszakok is. Utóbbira példa a május, amit ismét nagy esőzések követtek. Egészen szürreális helyzet állt elő: egy rövid ideig Svédország exportált burgonyát Belgiumba és Hollandiába, ahol a betakarítást hátráltatta a csapadék.

A skandináv országban hagyományosan a nyár közepéig tart a gyümölcsök és zöldségek magas ára, majd ezt csökkenés követi. Az esős időjárás miatt azonban náluk is visszaesett a termelés. A szomorú nyár sokat ront a svéd karfiol, káposzta és egyéb zöldségek terméskilátásain. A komor égbolt – mondhatni, szerencsére – a keresletet is visszavetette. Ennek ellenére bizonyos termékek ára makacsul magas maradt. Az egyik ilyen a krumpli.

Sokkal jobb a burgonyamérlegük, mint a miénk

Svédország 2022-ben 7 millió dollár értékben szállított ki burgonyát, míg a behozatalára 28 millió dollárt költött. Csak összehasonlításképp: a magyar import ekkor 36,5 millió dollárra rúgott, aminem 4-, hanem 14-szeresen (!) haladta meg a kivitel értékét. A svéd burgonya legnagyobb vásárlói Finnország és Dánia, míg az import szempontjából Dánia a legfontosabb partnerük. Hollandia normál esetben 14-20%-os részarányt képvisel a svéd beszerzésekben, a kivitelüknek pedig csak pár százaléka irányul ide.

Ez a szakcikk is érdekelheti a témában: Trendek a burgonyatechnológiában.