fbpx

Az atmoszférikus víztermelés alkalmazása

Írta: MezőHír-2024/7.lapszám cikke - 2024 július 16.

Forradalmi technológia a mezőgazdasági öntözésben

A „Kérem, uram, kérek még!” kifejezést Charles Dickens kitalált karaktere, Oliver Twist mondta ki 1837-ben, egy londoni árvaházban. Abban az időben körülbelül 1,2 milliárd ember élt a bolygón, és sokan éheztek. Manapság (közel 200 évvel később) még többen hangoztatják ugyanezt a kérést. A világ népessége elérte a 8,1 milliárd főt, de a fejlett világ városaiban élő alacsony jövedelmű családok még mindig éheznek, miközben a szárazság millióknak okoz éhínséget a fejlődő országokban.

Tekintettel ezekre a problémákra, hogyan lesz lehetséges 2050-ben a bolygón élő 10 milliárd ember élelmezése, miközben a globális vízválság az egyik legnagyobb fenyegetés, amellyel az emberiségnek szembe kell néznie a következő néhány évtizedben? A kutatásom rámutat az egyik lehetséges megoldásra.

Jelenleg a világ elegendő élelmiszert termel a globális lakosság élelmezésére, ám a túltermelés, túlfogyasztás és az ellátási lánc problémái hatalmas mennyiségű hulladékot eredményeznek. Az Egyesült Államok élelmiszer-készletének 30–40 százalékát kidobják, és az élelmiszer-hulladék a hulladéklerakók legnagyobb mennyisége. Az elpazarolt élelmiszer kevesebb mint egynegyede elegendő lenne a világ 800 millió éhező emberének ellátására. Az élelmiszer-pazarlás súlyosbítja a globális felmelegedést, mivel a mezőgazdasági túltermelés rengeteg vizet, energiát és munkaerőt pazarol, miközben az erdőket és a földeket irtják az iparosított állattenyésztés és növénytermesztés céljából.

Az éghajlatváltozás következtében egyre gyakoribbá váló aszályok és szélsőséges időjárási jelenségek növelik az öntözés fontosságát a mezőgazdaságban. Az IPCC szerint a mezőgazdaság közvetlenül felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásának akár 8,5 százalékáért, míg további 14,5 százalék a földhasználat változásából ered. Az atmoszférikus víztermelés (AWG) technológia innovatív megoldást kínál, mivel lehetővé teszi a levegő páratartalmából történő vízkivonást, amely fenntartható öntözést biztosíthat száraz és vízhiányos területeken. Az AWG-technológia alkalmazása nemcsak a vízhiány enyhítésére, hanem az élelmiszer-termelés stabilitásának biztosítására is alkalmas, csökkentve a klímaváltozás okozta kockázatokat.

Öntözési technológiák vízigénye és hatékonysága

Az öntözési technológiák jelentős szerepet játszanak a mezőgazdasági termelés hatékonyságában és fenntarthatóságában. Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakrabban alkalmazott öntözési módszerek vízigényét hektáronként, valamint a csepegtető öntözés előnyeit.

Hagyományos öntözési módszerek

Felületi öntözés: Ez a legősibb és leggyakrabban alkalmazott módszer, ahol a víz közvetlenül a talaj felszínére kerül. Ennek a módszernek a vízigénye igen magas, akár 10.000–15.000 m3/ha/év is lehet, a talaj típusától és a termény fajtájától függően.

Esőztető öntözés: Ebben a rendszerben a vizet esőztetőfejek segítségével permetezik a növényekre. Ez a módszer hatékonyabb, mint a felületi öntözés, de még mindig jelentős mennyiségű vizet igényel, általában 6000–8000 köbméter/hektár/év nagyságrendben.

Modern öntözési módszerek

Csepegtető öntözés: Ez a módszer a víz közvetlenül a növények gyökereihez történő adagolásával minimalizálja a vízveszteséget, és maximalizálja a vízfelhasználás hatékonyságát. A csepegtető öntözés vízigénye az előzőekben említetteknél jelentősen alacsonyabb, általában 2000–4000 m3/hektár/év.

Mikroöntözés: Hasonlóan a csepegtető öntözéshez, a mikroöntözés a víz közvetlen növényekhez történő adagolásával működik, de finomabb vízpermetet használ. Ez a módszer 3000–5000 köbméter/hektár/év mennyiségű vizet igényel (Smart Water Magazine).

A csepegtető öntözés előnyei

A csepegtető öntözés számos előnyt kínál a hagyományos öntözési módszerekkel szemben:

Víztakarékosság: a csepegtető öntözés jelentős vízmegtakarítást eredményez, mivel a víz közvetlenül a növény gyökérzónájába kerül, minimális párolgási veszteséggel.

Tápanyag-hasznosulás: a tápanyagok közvetlenül a növények gyökereihez juttathatók, ami javítja a tápanyag-hasznosulást, és csökkenti a tápanyagok pazarlását.

Csökkentett gyomirtás szükséglete: mivel a víz csak a növényekhez jut, a gyomok kevesebb vizet kapnak, ami csökkenti a gyomnövekedést és a gyomirtó szerek ezzel járó használatát.
Jobb termésminőség és -hozam: a víz és a tápanyagok optimális adagolása javítja a növények egészségét, ami magasabb terméshozamot és jobb minőséget eredményez.

Talajerózió csökkentése: a csepegtető öntözés minimalizálja a talaj erózióját, mivel nem jellemző nagy mennyiségű víz áramlása a talaj felszínén.

A modern öntözési technológiák, különösen a csepegtető öntözés, jelentős előnyökkel járnak a vízfelhasználás hatékonysága és a fenntartható mezőgazdaság szempontjából. Ezek a módszerek kulcsfontosságúak a globális felmelegedés és az aszályok által okozott kihívások kezelésében, biztosítva a mezőgazdasági termelés fenntarthatóságát és a vízkészletek megőrzését.

Modern, energiatakarékos öntözési módszerek és azok lehetőségei

A modern öntözési technológiák kulcsszerepet játszanak a fenntartható mezőgazdaságban, mivel lehetővé teszik a víz- és energiafelhasználás optimalizálását. Az olyan rendszerek, mint a csepegtető öntözés és az atmoszférikus víztermelés (AWG), nemcsak hatékonyabbak, hanem olcsóbbak is, különösen, ha alternatív energiaforrásokkal, például napenergiával működtetjük őket.

Csepegtető öntözés

A csepegtető öntözés közvetlenül a növények gyökereihez juttatja a vizet, csökkentve a párolgási és vízveszteséget. Ez a módszer jelentős vízmegtakarítást eredményezhet, akár 30–50%-kal kevesebb vizet használva a hagyományos öntözési módszerekhez képest. A csepegtető öntözés rendszerének skálázhatósága lehetővé teszi, hogy különböző méretű mezőgazdasági területeken alkalmazzák, biztosítva a szükséges vízmennyiséget a növények számára, miközben minimalizálják a vízpazarlást.

Atmoszférikus víztermelés (AWG)

Arthur C. Clarke 1973-ban azt mondta: „Bármely kellően fejlett technológia megkülönböztethetetlen a varázslattól.” Ez a kijelentés különösen találó az Atmospheric Water Generationv (AWG) technológiákra, amelyek a levegő páratartalmából nyernek vizet, lehetővé téve aszályos és vízhiányos területek öntözését. A légkör jelentős alternatív vízforrást kínál, hiszen a légkörben lévő víz mintegy 98%-a nedvesség formájában van jelen. Az éghajlatváltozás és a növekvő népesség miatt az AWG-technológiák egyre fontosabbá válnak. Az anyagtudomány és az új rendszerek fejlesztése az elmúlt években jelentős előrelépéseket ért el, növelve az AWG-rendszerek hatékonyságát és alkalmazhatóságát, így széles körű megoldást kínálva a vízhiány problémájára.

Hogyan tud az AWG korlátlan mennyiségű vizet biztosítani a mezőgazdaság számára?

Az ivóvíz előállítása a levegő páratartalmából (AWG) az egyik leginnovatívabb vízkivételi megoldás, amelyet a világ vízkészleteinek csökkenésére válaszként fejlesztettek ki. Ennek a technológiának az alkalmazása különösen jelentős a mezőgazdaság számára, mivel lehetőséget biztosít arra, hogy függetlenedjenek a hagyományos vízforrásoktól, mint az esővíz, a felszíni víz és a talajvíz. Ez különösen fontos, tekintettel arra, hogy előrejelzések szerint egy évtizeden belül a világ lakosságának 50%-a olyan területeken fog élni, ahol nincs hozzáférés tiszta, friss és biztonságos ivóvízhez és öntözővízhez.

Az AWG-technológia működési elve egyszerű: a környezeti levegő páratartalmát vízzé alakítja. A rendszer alapvetően a légköri nedvességet hűti le a harmatpont alatti hőmérsékletre, aminek következtében a levegőben lévő vízgőz kicsapódik. Ez a kondenzátum, miután megfelelő kezelésen megy keresztül, tiszta, biztonságos ivóvízként és öntözővízként használható. A technológia egyik legnagyobb előnye, hogy független a természetes vízciklustól, így képes folyamatosan, a nap 24 órájában, az év minden napján vizet előállítani.

Az AWG-rendszerek, mint például a Pilatus AWG-technológia, kifejezetten hatékonyak és mobilak. Továbbá ezek a rendszerek napenergiával és más alternatív energiaforrásokkal működtethetők, ami rendkívül energiatakarékos és alacsony működési költségeket biztosít.

Az AWG-rendszerek fenntarthatósági előnyei kiemelkedőek. Mivel ezek a rendszerek nem terhelik a meglévő vízforrásokat, és nem függenek az esőtől, képesek biztosítani a folyamatos vízellátást még a vízhiányos régiókban is. Ez különösen fontos a mezőgazdaság számára, ahol a víz folyamatos hozzáférése alapvető fontosságú a termelés szempontjából. Az AWG-technológia tehát jelentős potenciállal bír arra, hogy csökkentse a mezőgazdaság vízellátásával kapcsolatos kockázatokat, és növelje a termelékenységet.

Az AWG-technológia egyedülálló és fenntartható megoldást kínál a mezőgazdaság számára, hogy korlátlan vízforráshoz jusson, függetlenül a természetes vízciklusoktól és a hagyományos vízforrások kimerülésétől. Az ilyen rendszerek, mint a Pilatus AWG, nemcsak az energiahatékonyságot és alacsony működési költségeket biztosítják, hanem hozzájárulnak a globális vízválság kezeléséhez is, miközben támogatják a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatokat.

Az AWG rendszerek skálázhatók, így bármennyi öntözővizet vagy ivóvizet elő lehet állítani a szükséges mennyiség szerint. Ez a technológia rugalmasan alkalmazkodik a különböző igényekhez, biztosítva a megfelelő mennyiségű vizet mind mezőgazdasági, mind emberi fogyasztásra Ez a technológia különösen hasznos száraz és vízhiányos területeken, ahol a hagyományos vízforrások nem elérhetők vagy korlátozottak. Az AWG-rendszerek különböző módszereket alkalmaznak, hogy a levegőből kinyerjék a vizet, és tiszta, ivóvíz minőségű folyadékká alakítsák.

Az AWG működési elve

Az AWG-rendszerek két fő típusa létezik:

Kondenzációs technológia: ez a módszer a levegő páratartalmát hűtéssel kondenzálja, hasonlóan ahhoz, ahogy a levegő párája kicsapódik a hideg felületeken.

Adszorpciós technológia: ez a módszer speciális anyagokat használ, amelyek megkötik a levegő nedvességét, majd azt később felszabadítják és összegyűjtik.

Az AWG-rendszer folyamatábrája

A lenti ábra egy kondenzációs alapú AWG-rendszer működését szemlélteti.

Légtisztítás: a rendszer beszívja a levegőt egy szűrőn keresztül, amely eltávolítja a port és az egyéb szennyeződéseket. Kondenzáció: a tisztított levegőt hűtőrendszeren vezetik át, ahol a páratartalom kondenzálódik, és vízcseppek formájában kiválik.

Gyűjtés: az összegyűjtött vizet tárolóba vezetik.

Szűrés és tisztítás: a tárolt vizet tovább szűrik, ásványosítják és fertőtlenítik, hogy ivóvíz minőségűlegyen.

Elosztás: a kész vizet felhasználási célra továbbítják.

Az AWG-technológia előnyei

Vízforrás biztosítása száraz területeken: az AWG lehetővé teszi a víz elérését olyan helyeken, ahol a hagyományos vízforrások nem állnak rendelkezésre.

Fenntarthatóság: az AWG-technológia környezetbarát, mivel csökkenti a vízszállítási igényt, és minimalizálja a vízpazarlást.

Energiahatékonyság: a modern AWG-rendszerek, különösen a napenergiával működők, csökkentik az energiafogyasztást.

Az AWG-technológia jövője – piaci potenciál és fejlődési kilátások az öntözés terén 2031-ig

A növekvő vízhiány elősegíti a légköri vízgenerátorok piacának növekedését. A növekvő vízterhelés növeli az AWG-k iránti keresletet. Az AWG-technológia jelentős lehetőségeket kínál a fenntartható vízgazdálkodásban és a mezőgazdasági öntözés hatékonyságának növelésében, különösen a klímaváltozás és az egyre gyakoribb aszályok figyelembevételével.

Az atmoszférikus vízgenerátorok (AWG) piacának jövője ígéretes, jelentős növekedési potenciállal rendelkezik. A legújabb kutatások szerint a globális AWG-piac értéke 2022-ben 296,1 millió USD volt, és várhatóan 5,36%os éves növekedési ütemmel (CAGR) bővül 2031-ig, elérve a 404,97 millió USD-t. Ez a növekedés a vízhiányos régiók fokozódó igényeinek, valamint a fenntartható és innovatív vízforrások iránti keresletnek köszönhető.

2032-re az AWG-technológia további fejlesztései várhatók, amelyek növelik a hatékonyságot, és csökkentik a működési költségeket. Az energiahatékony megoldások, például a napenergia használata és az új anyagok alkalmazása a kondenzációs folyamatban, tovább növelhetik az AWG-rendszerek vonzerejét. Az AWG-piacra gyakorolt hatásokat olyan vezető vállalatok innovatív hozzájárulásai és marketingstratégiái erősítik, amelyek célja a technológia szélesebb körű elfogadtatása és a fenntartható vízellátási megoldások biztosítása.

Az atmoszférikus vízgenerátorok nem csupán a jövő vízellátását biztosítják, hanem új reményt hoznak a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok számára is.

SZERZŐ: VLASZÁK LAJOS