Bezárás

Tartósan 30 fokos hőség várható

Írta: Szerkesztőség - 2020 augusztus 08.

Az elkövetkező napokban gyorsan ki fognak száradni a talajok.

 

Az előttünk álló 6 nap során nyugodt, meleg, nyári idő várható. A jövő héten elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar, de az ország döntő részén egyáltalán nem várható csapadék, áll az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében. A talaj így sokat fog száradni, erős lesz a párolgás, az időszak végére helyenként már elérheti a kritikus szintet a talaj fölső 20 cm-es rétegének nedvességtartalma. A talaj felső rétege most még mindenütt nedves, csak az ország keleti határszélén találunk száraz térséget.

 

 

A hőmérsékletben nagy változás nem várható, a péntek-szombati 30-34 fokos maximumok után a jövő hétre 2-3 fokot mérséklődik a felmelegedés. A napos, meleg időben alacsony lesz a levegő páratartalma. Az északi, északkeleti szél napközben gyakran megélénkül.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 950 és 1090 foknap között van az országban. Az alacsonyabb értékek az északi és a nyugati országrészekben, míg a magasabbak a délkeleti tájakon figyelhetők meg. A 2019-es hőösszeg értékekhez képest mintegy 30-70 foknapos az elmaradás. A sokéves átlaghoz képest az ország nagy részén nem jellemző számottevő eltérés, a vegetációs időszak korábbi időszakában mutatkozott hiány eltűnt, a legtöbb helyen kismértékű többlet mutatkozik. Mindez pedig azt jelenti, hogy a növények fenológiai fázisai a tavalyinál később, de a szokásos időben következnek be.