fbpx

Búza, árpa, repce: kevesebb és rosszabb a német termés

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 július 15.

Az őszi esőzések miatt kevesebb búzát, árpát és repcét vetettek Németországban. A szezon többi része pedig a termés minőségén hagyta ott a nyomát.

Németországban még nem fejeződött be sem az árpa, sem a repce betakarítása – a búzáról nem is beszélve –, miközben folyamatosan érkeznek a termelői bejelentések a vihar- és jégkárok miatt. A múlt heti, jégesőt hozó zivatar különösen széles pásztában vonult át Bajoroszágon. A viharzóna egy mintegy 12 km széles és 100 km hosszú sávban pusztított. A gazdálkodók 15 ezer hektárról jelezték a kártérítési igényüket.

10%-kal kevesebb a repce

A problémák már ősszel elkezdődtek. A rengeteg eső miatt sok területen meghiúsult a vetés, a gazdálkodók tavasszal igyekeztek pótolni a kieső kultúrákat. Ezért feltűnően megnőtt a tavaszi búza és a tavaszi árpa területe, utóbbi 13%-os bővüléssel 363 ezer hektárt fed. Ezzel szemben az őszi búza területe 8%-kal csökkent, így 2,6 millió hektárt foglal el, az őszi árpa pedig 1,3 millió hektáron maradt meg. A repcét 1,1 millió hektáron sikerült elvetni, ami 6%-kal kisebb a tavalyinál. Az állományokat rögtön a kelés után erős bolhakár érte. A Német Raiffeisen Szövetség szerint 3,9 millió tonnás repcetermés aratható idén. Ez gyengébb a tavalyi (-10%) és a tavaly előtti eredménynél, de láttak már rosszabbat is Németországban:

német repcetermelés
Forrás: statista.com

Rosszul sikerült a búza

Gabonafélékből 42 millió tonna idei betakarításával számolt a Német Parasztszövetség június végén, ami csak egy hajszállal maradna el a tavalyitól. Az őszi és tavaszi gabonák aránya azonban megváltozott, továbbá rosszabb a kalászosok minősége, hiszen ősz óta folyamatosan küzdenek az esőkkel, áradásokkal, belvizekkel és az özönvízszerű zivatarokkal. A Német Raiffeisen Szövetség szerint most leginkább a fuzáriumos tételek nagy arányára kell felkészülniük a felvásárlóknak. Emellett az összes beltartalmi paraméter romlott az aratás előtt érkező, „kilúgozó” esők miatt.

Fuzáriumos búzaszemek (forrás: Agrárágazat)

Július fontos hónap a burgonya, a silókukorica és a cukorrépa életében is. A nedves és meleg időjárás igencsak kedvez a fitoftóra terjedésének. A kórokozó legyőzéséhez szűknek bizonyul a rendelkezésre álló szerpaletta – intenek a szakemberek.

Lásd még a témában: Történelmi mélypontra süllyedt a német gabonaterület.