fbpx

Ukrán exportcsoda: a gatyájukat is eladják

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 július 13.

A búzaaratással ismét lezárult egy értékesítési szezon, ami Ukrajna esetében meglepő számokat hozott. Vagy nem is? A számok alapján mostanra ürültek ki az ország korábbi készletei.

Odessza kikötő
Odessza gabonaterminálja (forrás: investnovoros.ru)

Mindenük eladó

A június 30-án véget ért 2023/24-es pénzügyi évben Ukrajna 57,5 millió tonna gabonát és olajos terményt exportált. Ez szinte hihetetlen eredmény annak tükrében, hogy a háború előtti években is átlagosan 60 millió tonnás kivitelre volt képes az ország, bár voltak olyan csúcsévei is, mint 2018/19, amikor 74 millió tonna termény hagyta el Ukrajnát.

Az idei jó eredmény annak köszönhető, hogy Odessza mélytengeri kikötőiből szinte zavartalanul indulhattak a hajók, és a nemzetközi partnerekkel kidolgozott biztosítási rendszer elegendő garanciát jelentett a vevők számára. Ennek köszönhetően az ország közel 11 milliárd dollárhoz jutott hozzá az agrártermékek kereskedelméből.

Mielőtt felsoroljuk a csudaszép számokat, rögtön előre bocsátjuk: a termőterület és a termés mennyisége a legfontosabb termények esetében (kukorica, búza, napraforgó és árpa) 20–40%-kal volt kisebb 2023-ban, mint a háború előtt (lásd táblázat). Lényeges növekedést csak a kis olajos kultúrák tudnak felmutatni. Tehát a szép exportszámok mindössze azt jelentik, hogy mostanra végre sikerült szinte mindenét eladnia Ukrajnának. 7 millió tonna híján teljesen felhasználták/eladták a 83 millió tonnás termésüket.

ukrán gabona olajmag termelés
Ukrán termelés a háború előtt és tavaly (forrás: USDA és UZA adatok alapján)

Spanyolország a legnagyobb ügyfelük

A fentieket mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a 29,6 millió tonnás kukoricabetakarítást egy 29,3 millió tonnás export követte. Ez egyébként 4,7 milliárd dollárt hozott a konyhájukra. Spanyolország egymaga több mint 6 millió tonnára tartott igényt, Kína 4,8 millió tonnát vásárolt, a harmadik legnagyobb vevő pedig Egyiptom volt 3,9 millió tonnával. A top-10-es listában olyan uniós államok szerepelnek még, mint Olaszország (2,75 millió tonna), Hollandia (2,5 millió tonna), illetve Portugália és Németország, egyenként közel 800 ezer tonnás mennyiséggel.

A 2023-ben 22 millió tonna búzát arattak Ukrajnában, és 18,4 millió tonnát exportáltak 3 milliárd dollár értékben. A kivitel harmada Spanyolországot célozta, csaknem 6 millió tonna búza jutott el ide. Egyiptom 1,7 millió tonnával a második és Indonézia 1,5 millió tonnával a harmadik lett. A számunkra oly fontos olasz piacra 677 ezer tonna búza jutott el, amivel csak a 9. legjelentősebb partnerei az ukrán államnak.

A napraforgómag exportja mindössze 300 ezer tonnát tett ki 14,2 millió tonnás termés mellett, így a feldolgozás volumene 13,5 millió tonnára nőtt.

Tavaly 5,8 millió tonna árpát arattak, és ebből2,5 millió tonnát exportáltak. A legfőbb vásárlójuk Kína volt (702 ezer tonna), a második legnagyobb pedig Spanyolország (460 ezer tonna). Szaúd-Arábia a 6. helyre fért fel 132 ezer tonnával.

Repcéből tavaly 4,5 millió tonna került a tárolókba, és 3,7 millió tonnát exportált az ország 1,4 milliárd dollár értékben. A 10 legnagyobb vásárló közül csak Nagy-Britannia nem része (már) az Európai Uniónak. A legnagyobb felvevő Németország 1,2 millió tonnás importtal. Sok repce csak Romániáig jutott el (600 ezer tonna), míg más tételek egészen Hollandiáig (420 ezer tonna), Belgiumig (380 ezer tonna), Franciaországig (260 ezer tonna) hajóztak.

A szója 4,9 millió tonnás terméséből közel 3 millió tonna jutott el a külpiacokra 1,1 milliárd dollár értékben. Egyiptom egymaga közel egymillió tonnát vásárolt. Fontos partnerek voltak még Törökország (674 ezer tonna), Németország (235 ezer tonna), Hollandia és Románia (egyenként mintegy 200 ezer tonna). Magyarország Ukrajna 8. legnagyobb szójafelvevője volt, 70 ezer tonna ukrán babbal egészítettük ki a hazai, 177 ezer tonnás termést.