fbpx

Végleg a kikötők felé fordult az ukrán gabona

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 május 27.

Már csak minden tizedik gabonaszem célozza meg Ukrajna nyugati határát, a vasúti szállítmányok oroszlánrésze a kikötők felé kattog.

Odessza
Az odesszai terminál (forrás: Screencap via YouTube/Odessa Sea Port)

Május első 22 napja alatt 2,659 millió tonna gabonarakományt szállítottak vasúton Ukrajnában. Ez a mennyiség 7,4%-kal több, mint április első 22 napjában volt, és 2,6-szorosan haladja meg a tavalyi év májusában mért adatot – áll az Ukrzaliznicja jelentésében a Rail.insider szerint. A berakodott mezőgazdasági termékek az ukrán teherszállítmányok 23% tették ki májusban. A gabonavonatok 89%-a kikötők felé haladt, és csak 11%-uk vette az iránt Ukrajna nyugati határátkelői felé – áll a jelentésben.

Emlékeztetünk: 2022 végén már havi 50 ezer tonna ukrán termény lépett be Záhonynál Magyarországra. 2023 nyarán, a gabonafolyosó bezárultakor előbb szinte teljesen leállt az ukrán tengeri fuvarozás, majd szeptembertől egyre nagyobb volumenben tört utat magának a kikötőkön át. Erre rákényszerítette a lengyelek határzárja is, majd további európai gazdatüntetések intették a döntéshozókat: nem lesz jó, ha Európára ömlenek az ukrán mezőgazdasági termékek.

Jó kérdés, hogy azok a szállító-, átrakó-, tárolókapacitások és elosztóközpontok, amelyek a 2022. évi ukrán igénynövekedés kapcsán hirtelen megjelentek, miképpen hasznosíthatók a jövőben, hogyan térülnek meg.