fbpx

Megint kevés a malmi búza, de nem is keresik

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 július 12.

Amit a búza mennyiségéről és minőségéről az aratás előtt prognosztizáltunk, bejött: az esős régiókban szinte keresve sem találni jó tételeket. Másutt jobb a helyzet, de a kereskedők egyelőre csak a takarmány minőséget vásárolják.

Malmi minőség vagy nincs, vagy nem vásárolják (fotó: Horizont Média)

Az eső döntötte el

„Örültem volna 4 tonnának, de az árpa és a búza is elfelejtett bokrosodni” – hangzik el Bugac környékén, ahol évek óta szomorúan kevés a csapadék. Az árpa különösen rossz lett, nem bírta a hőséget, ismét gyakoriak a 63-as hektolitersúly alatti tételek, ha nem is olyan rossz a minőség, mint tavaly volt. Búzából nagyjából fele-fele arányban lett takarmány és étkezési minőség. A száraz régiókból gyakran hallunk hasonló eredményt, és az árpát mondják rosszabbul sikerültnek. A termelői találgatások szerint a növény idén minimális ellátást kapott, mindenki abban bízott, hogy az árpa „mindent kibír”.

Amit a búza minőségéről az aratás előtt prognosztizáltunk, bejött: az esős régiókban lett rosszabb a minősége. Az aratás előtti zivatarok teljesen kimosták a szemeket. Győr-Moson-Sopronból szó szerint azt halljuk: gyakorlatilag nincs malmi búza. Annyira katasztrofális lett a sikér, a fehérje és a hektolitersúly, hogy már nem is nézik a felvásárlók. Megszűnt a malmi felvásárlása a térségben, „ára sincs” ennek a kategóriának. A takarmány minőségért 63-65 ezret kínálnak. A durum viszont úgy néz ki, hogy jó lett.

búza termésvárakozás
Június első felében így látták a várható termést a gazdák az országban
(forrás: Búzakörkép a korai aratás előtt)

Az esők szempontjából átmeneti régiókban viszont szép mennyiséget arattak, legfeljebb a jég- és viharkár csökkentette az átlagokat. Így is gyakran hallani 7 tonna feletti búzákról és 6 tonna feletti árpákról. A takarmány minőség a búzatermés kétharmadát teszi ki ezekben a régiókban, ellenben az árpa minősége meghaladja a 63, helyenként a 65-ös hektolitersúlyt is. Érdekes módon ezekben az országrészekben sincs érdemi kereslete a malmi búzának.

A Duna mentén néhol egészen kiváló eredményeket hallani: a búzából 8 tonna feletti hozamok mellett is 27% sikér, 13% fehérje és 83-as hektolitersúllyal büszkélkednek. Emellett az árpa is 65 feletti hektolitersúlyt értek el. Az eladhatatlannak bizonyult tavalyi árpát most sokan elkeverik az idei terméssel.

Keresleti szélcsend

Országos szinten tehát megint kevés malmi búzánk lett, amire egyelőre még vevő sem akad. A termelők többsége azt mondja, februári eladásra számít 75–80 ezer forintos áron. Addig igyekeznek túladni a takarmánybúzán. Az őszi munkák fedezetét leginkább ez a növény teremti meg, illetve az egyelőre jónak látszó napraforgótermés. A repce kis területen is közepes eredménnyel zárta az idei évet, miután az időjárás ennek a növénynek sem kedvezett. A csalódást keltő szaldónak hatása lesz a növény vetésére is. Erről itt írtunk: Mikor fog esni? A várható időjárás és az őszi vetésterv.