fbpx

Beindult a cseresznyeszezon, az esőálló fajták a nyerők

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 május 29.

A cseresznye kínálata Európa számos termőterületén eddig alacsony volt az eső és a hűvösebb időjárás miatt, ami egyes korai fajtákban minőségromlást okozott és lelassította a gyümölcsök érését. Az árak magas szintről indultak, júniusban várható a szelídülésük.

cseresznye
A szilárdság és az ízletesség a cseresznye legfőbb erénye (fotó: Horizont Média)

Bevált a keményhúsú cseresznye

„Eddig erős keresletet és magas árakat tapasztaltunk mind a hazai piacon, mind az exportban. A gyümölcs minősége jó, kivéve az esőzések által érintett fajtákat” – mondja egy spanyol szövetkezet vezetője. Az esőre panaszkodnak a francia termelők is. Az elmúlt hetek időjárása miatt a gyümölcsök „vízízűek” lettek, rosszul tárolhatók és nehezen értékesíthetők. Még az olyan ízletes fajták is, mint a burlat, idén gyenge minőségűek és romlékonyak. Bár a spanyol cseresznyét is érte esőkár, a jelek szerint kevesebb, és a szilárdabb húsú fajtáik sokkal keresettebbek a francia vásárlók körében, mint a hazai áru, holott drágább is azoknál.

Bizakodó törökök

Az árak általában véve magasak a kisebb kínálat miatt, igaz, eddig a fogyasztás sem volt túl élénk. A török exportőrök mégis elégedettek: „A szezon eddig jól halad, és a várakozásoknak megfelelően június elejétől nagy mennyiségű gyümölcs várható” – közli egy helyi exportőr cég, a Coskun Eren vezetője, aki idén új piacokra is betörne. „Délkelet-Ázsiában főleg az Egyesült Államokkal versenyez a török cseresznye, az EU-n belül pedig a görögöktől és a spanyoloktól tartunk leginkább a logisztikai előnyük miatt. Oroszország tavaly a török cseresznye második legnagyobb exportpiaca volt, itt leginkább a török kínálat küzd a törökkel. Időről időre Olaszország és Franciaország felbukkan a célpiacainkon” – sorolja a cégvezető.

Ha nincsenek szokatlan időjárási körülmények, akkor szerinte akár augusztus közepéig elérhető lesz a török cseresznye. Az éghajlatváltozás azonban náluk is gondot okoz. A meleg telek miatt nincs meg a kellő hideghatás, ezért a fák rosszabbul kötnek, kisebb termést hoznak, ingadozik a minőség is. Ezért a törökök különböző magasságú termőhelyekkel és új fajtákkal kísérleteznek. (Lásd még: A cseresznyét is a hegyekbe kell vinni a meleg telek miatt.)

Hazai árak

Magyarországon is berobbant a cseresznyeszezon. A cefrénekvaló gyümölcsöt kilónként 200 forintért, Szedd-magad akcióban 450-600 forintért, a termelő telephelyén átvéve pedig 700-1000 forint körüli áron lehet beszerezni. A nagybani piacokon 1400-1800 forintért, a boltokban 3000 forint körüli összegért árulják a gyümölcsöt – már, ahol egyáltalán kapható.