fbpx

Éljük túl a szélsőséges időjárást

Írta: Szerkesztőség - 2021 július 27.

A fák csökkentik a hőmérsékletet, visszatartják az éltető vizet, megkötik a széndioxidot és lombkoronájuk megszűri a szennyezett levegőt. Elviselhetőbbé teszik a szélsőséges időjárás hatásait nem csak a mezőgazdaságban, de a városban is. A fővárosi erdők megléte nem magától értetődő dolog, aktív szakmai munka szükséges a fenntartásukhoz.

 

Fásítás a Normafánál, az erdő csökkenti a szélsőséges időjárás hatásait
Kiemelt figyelmet kell fordítani az erdők megőrzésére, fejlesztésére (Fotó: Fekete István)

 

Őshonos, mézelő fákat ültettek

„A fásítások és az erdőtelepítések valós megoldásokat jelentenek az életünk jobbá tételéhez és különösen a városokban hozzájárulnak a szélsőséges időjárás hatásainak csökkentéséhez” – közölte Nagy István agrárminiszter a Normafánál. Fürjes Balázzsal, a Miniszterelnökség Budapest és fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárjával és Puskás Petivel, a Woodapest egyesület elnökével ültetett jelképesen az agrárminiszter.

Az agrártárca célja, hogy a meglévő városi erdeink kezelése során minél nagyobb területen elsődleges szempontként jelenjen meg a lakosság rekreációs igényeinek kiszolgálása, valamint az erdők egészségvédelmi és klímavédelmi szerepe.

 

Fásítás a Normafánál, az erdő csökkenti a szélsőséges időjárás hatásait
Az erdők testi-lelki felüdülést nyújtanak, erre egyre nagyobb a társadalmi igény
(Fotó: Fekete István)

 

A koronavírus-járvány időszakában 25-30%-kal nőtt az erdők látogatottsága

Az erdők nélkülözhetetlen testi-lelki felüdülést nyújtanak, amire egyre nagyobb a társadalmi igény is.

A Településfásítási Program a rendszerváltozás utáni időszak legnagyobb belterületi fásítási kezdeményezése. Az akció eredményeként – 1,5 milliárd forint felhasználásával – 1350 településen összesen 36 ezer sorfát ültethetnek el.

Emellett az állami erdőgazdaságok parkerdő-fejlesztési programot indítottak. Már az idei évben több mint 2200 hektár erdőt minősítenek át, így 10%-kal növekedhet a nagyobb települések környékén lévő állami parkerdők területe. Csak a fővárosban és környékén a Pilisi Parkerdő Zrt. 620 hektár erdőt minősít át parkerdővé.

 

Forrás: AM, Sajtóközlemény

Összeállította: Barna Ferenc