fbpx

Egyéves csúcson az ukrán napraforgómag ára

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 május 11.

A napraforgómag volt az egyetlen termény, aminek eddig nem akart megmoccanni az ára, most talán ebben is fordulat várható. Ugyanis a napraforgóolaj és -dara exportárának emelkedése után az ukrán gyárak fokozták a mag felvásárlását, ami a belföldi árak növekedéséhez vezetett. Az exportárak még nem reagáltak.

napraforgómag
Az utolsó szemekért folyik a küzdelem (fotó: Horizont Média)

Még 5 hét a repcéig

A gazdálkodók pontosan tudják, hogy júniusig a napraforgómag az egyetlen nyersanyag, amihez helyben hozzáférhetnek az ukrán olajütők. A hét folyamán a gyárba szállított mag felvásárlási ára 16.700-17.000 UAH/t-ra (áfával együtt) nőtt, ami nagyjából 153 ezer forintnak felel meg. 2023 márciusa óta nem volt ilyen magas a napraforgó értéke. Ez örömhír a magyar termelőknek is, mivel az utóbbi hónapban a napraforgó volt az egyetlen termény, aminek sziklaszilárdan állt az ára, az összes többié emelkedett.

A feldolgozók hajlandóak szűkíteni a saját árrésüket, ha most valaki nagy tételben ajánlj fel a számukra nyersanyagot. Az ukrán elemzők szerint a napraforgó ára a közeljövőben tovább emelkedik, még akkor is, ha esetleg csökkenne a napraforgóolaj exportára. Ez utóbbi most a fekete-tengeri kikötőkbe szállítva 780-790 dollár/t között van a kínai és indiai kereslet csökkenése, valamint az orosz növényolajjal folytatott árverseny miatt.

Nincsenek olcsó alternatívák

A fekete-tengeri kikötőkbe szállított napraforgódara ára viszont 195-205 dollár/tonnára emelkedett. Emelkedett a szójabab és a pálmaolaj ára is, ennek hátterében a Brazíliát sújtó áradások és az indonéz termelés visszafogottsága áll. A repce áremelkedése szintén lendületes (lásd: Már 477,5 eurót ér az augusztusi repce Párizsban). Egyszóval „benne volt a levegőben”, hogy a napraforgó sem állhat sokáig egy helyben, ha az összes világpiaci alternatíva drágul.

Az ukrán napraforgómag exportára azonban még tartja magát, továbbra is 325-340 dollár/t (cc 120 ezer Ft/t) között van a fekete-tengeri és dunai kikötőkbe juttatva, Ukrajna legfőbb partnerének, Bulgáriának pedig 430-440 dollár/t közötti áron szállítják le. Az utolsó napraforgószemekért folyik most a küzdelem az EU legnagyobb feldolgozókapacitásával büszkélkedő országban. Ám ez egy szűk időablak. Addig kell mindent eladni, amíg meg nem indulnak a kombájnok a repcében.