fbpx

Mikor permetezzük a szőlőt ebben a bolond időjárásban?

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 május 07.

Az elmúlt két hétben sokféle szélsőséggel szembesültünk, mind a hőmérsékletet, mind a csapadékot illetően. Április 17-én véget ért a korai tavaszi nyár, és beköszöntött a tél, amit újabb gyors felmelegedés követett. Mindez nyomott hagyott a szőlőültetvényekben. A kártevők és kórokozók is más ritmusban érkeznek.

lisztharmat szőlőn
A lisztharmatfertőzésnek a lappangási idő alatt még gátat vethetünk (forrás: Agrárágazat)

Bolond időjárás

Április közepén a hőmérséklet 27 °C-ról nullára esett vissza két nap alatt; sőt, volt, ahol ez alá csökkent. Akkor főleg Eger, Mátra környékéről és alföldi területekről jeleztek fagykárt, majd az elmúlt pár napban csaknem minden borvidéken láthatóvá váltak elfagyott táblarészek. Amilyen hirtelen jött a fagyos időszak, olyan gyors a felmelegedés is. Mostanra 24-25°C-os maximumokkal számolhatunk, igaz, reggelente visszaesik 5-6 °C-ra a hőmérséklet. Közben április 16-án és 24-én is országosan hullott csapadék. A második hullámban 20-30 mm eső érkezett.

Moravszki Gábor (BASF) növényvédelmi előrejelzése szerint a rendkívül korai fakadást követően kéthetes stagnálás követte a növények fejlődésében. Voltak területek/fajták, ahol 2-4 leveles, másutt 40 cm-es hajtásfejlettségnél állt meg a növekedés. A felmelegedéssel párhuzamosan újra „visszatért az élet”. Jelenleg rendkívül heterogének a területek, a 6-leveles állapottól fürtmegnyúlásig sokféle fenológiai stádiummal találkozhatunk. A gyomirtást, mulcsolást/sorközművelést mindenütt elvégezték, az első kaszálások is megtörténtek. A permetezések közül van, aki a második fordulónál tart.

Betegségek

A lisztharmat aszkospóra-szóródása, ami a primer fertőzést okozza, április 15-17. között mindenütt megtörtént. Volt egy esély április 5-e környékén a fertőzés megakadályozására, az ország nagy részén azonban ez az április közepi fertőzés általános. A tünetek a hőmérséklettől függően jelennek meg. A hűvös periódusban, az aszkospóra-szóródás után, az átlaghőmérséklet nem érte el a 8 °C-ot, ezen a hőmérsékleten pedig 17 nap körül van a lappangási idő. A felmelegedéssel ez az időszak hirtelen lecsökkent, jelenleg 7 nap körüli. Vagyis a napokban mindenütt megjelenhetnek a primer lisztharmattünetek. Fontos, hogy a lappangási időn belül permetezzünk! Ha ezt elmulasztjuk már csak kuratívan tudunk védekezni a gomba ellen. Javasolt hatóanyagok: kén, fluxapiroxad, mefentriflukonazol.

A peronoszpóra-modell egyelőre nem jelezte 100%-ban a fertőzés esélyét. A csapadékkal együtt érkezett a lehűlés is, az átlaghőmérséklet nem érte el a 10 °C-ot. A most érkező esővel azonban már alkalmas lesz mind a csapadék, mind a hőmérsékleti viszony a fertőzéshez. Érdemes tehát rá is figyelni! Javasolt hatóanyagok: ditianon + kálium-foszfonát.

Kártevők

A levélatka és a tripsz rengeteg területen fogta vissza az egyébként is gyengén/egyáltalán nem fejlődő hajtásokat. Az alacsony hőmérséklet kedvezett nekik, nem tudott „kinőni alóluk” a növény. Ahol indokolt, feltétlen végezzünk rovarölőszeres kezelést!

A tarka szőlőmoly csapdázási adatai eléggé hektikusan alakulnak idén, ugyanúgy, mint a hőmérséklet. Úgy nézett ki, hogy rajzáscsúcs közeledik, majd lehűlt a levegő, és a fogásszám nullára esett vissza. Az újabb nemzedék most kezd felszaporodni. Kövessük nyomon a rajzásdinamikát!

Ez a szakcikkünk is érdekelheti: Korszerű technikai megoldások szőlő és gyümölcsösök védelmére.