fbpx

Ukrán–magyar paktum: több átkelő kell a közös határra

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 április 10.

Záhony az egyetlen pont, ahol a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek beléphetnek Magyarországra Ukrajna felől. A két fél megállapodása alapján növekedhet az ukrán–magyar határ áteresztő képessége.

kamion határ
A záhonyi határátkelőt nem ekkora kamionforgalomra tervezték (forrás: kep.cdn.index.hu)

Túl nagy a terhelés egy ponton

Ukrajna és Magyarország határán jelenleg 5 közúti ellenőrző pont működik, de csak Csap és Záhony között van lehetőség arra, hogy a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek átlépjék a határt. Itt naponta körülbelül 220 kamion lép be Ukrajna felől. (Novemberben még csak napi 130 teherautó érkezett.) Az APK-Inform szerint most a két ország megállapodott abban, hogy új ellenőrzőpontot nyitnak a személygépjárművek számára, és ezen a 7,5 tonnánál nagyobb megengedett össztömegű tehergépjárművek is átléphetnek, ha üresek, azaz a visszforgalmat könnyíti meg.

Gyorsabban többet átléptetni

„A Magyarországgal kötött megállapodás lehetővé teszi, hogy megkezdjük a tervezést és az infrastruktúra kiépítését egy új határellenőrző pont megnyitásához. Vizsgáljuk a lehetőségét egy új rakományellenőrző pont építésének is a közúti teherszállítás kapacitásnövelése érdekében” – mondta Olekszandr Kubrakov, Ukrajna közlekedésfejlesztési minisztere, aki szerint érdemi tárgyalások kezdődhetnek Magyarországgal a közös vám- és határellenőrzés bevezetéséről. „Ez lehetővé tenné számunkra, hogy felgyorsítsuk az ellenőrzést és csökkentsük a határátlépés idejét” – fűzte hozzá.

A megállapodást Ukrajna és Magyarország parlamentjének is ratifikálnia kell.