fbpx

Breaking! Leszavazták a vámmentes ukrán importot

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 március 21.

Az európai nagykövetek nem hagyták jóvá az Ukrajnára vonatkozó kereskedelmi liberalizációs intézkedések további egy évvel való meghosszabbítását – írja a Politicora hivatkozva az APK-Inform. Az ok: túl gyengének tartják a javasolt vészfék-mechanizmust.

gazdatüntetés
Megvan az első komoly eredménye a tüntetéseknek (forrás. Yves Herman/Reuters)

Egy szigorúbb verziót javasoltak

Az Európai Tanács hivatalos oldalán még csak a legutóbbi, a korábbi tervezethez képest szigorított vészfék-mechanizmus áll. Eszerint:

  1. Az EU-ba irányuló ukrán exportra vonatkozó behozatali vámok és kvóták felfüggesztését további egy évvel, 2025. június 5-ig meghosszabbítják.
  2. Kiterjesztik a vészfék-mechanizmust további négy termékre. Tehát az új lista most így fest: baromfi, a tojás, a cukor, a zab, a kukorica, a gabonadarák és méz. Ezek esetén a Bizottság köteles a vámkontingensek újbóli bevezetésére, amennyiben a behozataluk meghaladja a 2022-ben és 2023-ban importált mennyiségek átlagát.
  3. 21-ről 14 napra rövidíti a vészfékezés reakcióidejét.
  4. A Bizottság vállalja a búza és egyéb gabonafélék behozatalának fokozott figyelemmel kísérését, és a rendelkezésére álló eszközök felhasználását piaci zavarok esetén.

Még mindig nem elég szigorú

Az Európai Parlamenten és a Tanácson átment a fenti javaslat, ám az EU nagykövetei nemet mondtak rá. „Több ország is megtagadta ezt, és több időt kért a megállapodás hatásának felmérésére” – mondta az újságnak két európai diplomata és egy uniós tisztviselő. A hírek szerint az egyik Franciaország (a másik vélhetően Lengyelország). Az indok: semmit nem fékezünk, ha 2022-t és 2023-at határozzák meg bázisidőszakként az Ukrajnából származó import leállítására.

A megállapodást az uniós vezetők március 21-én kezdődő csúcstalálkozóján kellett volna bejelenteni, de most már világos, hogy ez nem fog megtörténni. Ukrajna azt reméli, hogy júniusig még megszülethet egy kompromisszumos megoldás a szabadkereskedelemről.