fbpx

Na, mi kő? – VALTRA N-széria

Írta: Szerkesztőség - 2018 augusztus 19.

Korábban a legsikeresebb értékesítő munkatárstól megkérdeztem: „Hogy adod el a Valtra traktorokat?” – A következő választ kaptam: „Bemegyek a gazdához, és megkérdem: Na, mi kő? Mert egyedül a Valtra az a traktorgyár, amelyik az ő igényei alapján gyártja le a megrendelt traktort!”

Kummakivi kő Finnországban (forrás: finnorszag-unkari.hu)

Egy gleccser segítségével a Kummakivi kő már 10 000 éve a helyére került. A VALTRA N4 széria a rangos Agritechnica 2015 szakkiállításon elnyerte a „2016. évi dizájn aranytraktora”, valamint kategóriájában „Az év gépe” kitüntető címet. Az N-sorozat motorja, sebességváltója, alváza és kabinja egyaránt Finnországban készül, ami garantálja a kiváló minőséget.

A Valtra gyár a traktorszériái közül az N-esből gyártja a legtöbbet. Ez a legkelendőbb. Miért is? Méret (tömeg)-teljesítmény aránya, fordulékonysága, könnyű kezelhetősége, univerzális felhasználhatósága, kiemelkedő technikai paraméterei mellett azért, mert a leggazdaságosabban fenntartható traktor. A motorteljesítményt nézve a 100170 lóerős tartományt fedi le ez a széria. A kisebbek 4,4-es, a 134-es modelltől felfelé a több változat hosszú löketű, 4,9-es motorral szerelt. A 104-es 5350 kg, a 114-es 6100, a 124-174-es modellek 6300 kg pótsúly nélküli tömeggel rendelkeznek. Fordulóköre csupán 4,5 m. A fülkéjét úgy alakították ki, hogy a Twin Trac hátrameneti kormányzás – ami az összes N- és T-modellhez rendelhető – könnyen elérhető legyen a 180 fokban elforgatható üléssel. Az állítható QuickSteer gyorskormányzás aktiválása után a mellső kerekek egyik végállásukból akár 1,5 kormánykerék-elfordítás után a másik végállásukba érnek, ami sok táblavégi forduló esetén nagyban könnyíti a kezelő munkavégzését. Az N-es nyomtávját kukoricasorba könnyedén beállíthatjuk. Gyári felszerelésű homlokrakodók kartámaszba integrált elektronikus joystick-vezérléssel rendelhetők. Auto kuplung funkció esetén csak a fékpedált kell lenyomnunk ahhoz, hogy a traktor oldja a kuplungot (pl. homlokrakodóval végzett munka vagy bálázás esetén).

A motorteljesítményt nézve a 100-170 lóerős tartományt fedi le ez a széria

Az N-est bármire befoghatjuk. Műtrágyaszórás vagy nehéz függesztett munkagép esetén a 7,8 tonnás emelőmű minden munkagépet könnyedén megemel. Az 550 mm-es hasmagasság jelentősége a sorműveléskor vagy erdészeti munkavégzéskor tűnik elő, amikor nagyobb állományba is be tudunk menni, kisebb növényveszteséggel. A többi Valtrára is jellemző tiszta hasalji rész a kukorica- vagy napraforgótarló művelésekor hasznos, az ezekben végzett munkák során a traktoron található csövek, elektronikus egységek károsodása minimális. A Valtra N sebességváltó- és hidraulikakialakításának széles palettáján a felhasználó biztosan megtalálja az igényeinek legmegfelelőbbet. A HITECH, ACTIVE és VERSU felszereltségű Valtrák ötfokozatú PowerShift sebességváltóval szereltek. Az egység kezelése rendkívül egyszerű, sebességváltókarok helyett elektronikusan választhatjuk ki a megfelelő csoportot és a PowerShift fokozatot, amit többféleképpen automatizálhatunk is. A HITECH változat fogaskerék-szivattyús hidraulikaszivattyúval szerelt. A 134-154-174-es N-eseink ACTIVE, VERSU ÉS DIRECT felszereltségben is elérhetőek. Ebben az esetben terhelésérzékelős hidraulika-rendszert kínálnak, akár 200 liter/perc teljesítménnyel. A sebességváltó a hidraulikától külön tartállyal rendelkezik. A VERSU és DIRECT változatnál már elektronikus a kihelyezett szelepvezérlés, és a gyártó táblavégi forduló automatikával is ellátta ezeket a modelleket. A VERSU és DIRECT minden esetben SmartTouch kartámasszal szerelt. A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően a GPS-alapú automata kormányzáson felül az ISOBUS-szal szerelt traktorok a munkagépek szakaszvezérlését is precízen elvégzik. A Valtrákat mindig is egyszerű kezelhetőség jellemezte. A díjnyertes Smart Touch kezelőterminál a legbonyolultabb feladatokkal is megbirkózik – a piacon fellelhető legegyszerűbb menürendszer segítségével. Nem az a bonyolult, feladat, hogy a két követ egymásra tegyük, hanem az, hogy a felső kő akár 10 000 évig is a helyén maradjon. Mint egy Valtra:

  • minden a helyén; ‑ könnyen kezelhető traktor-munkagép páros;
  • skandináv egyszerűség;
  • alacsony szervizköltségek;
  • hosszú élettartam.

SZERZŐ: J A