fbpx

Oroszország búzaterületein is meleg van

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 február 16.

Oroszország búzatermelés szempontjából fontos területein is szokatlanul meleg most az idő, 10-12 °C-kal többet mutatnak a hőmérők a normálisnál. A hosszútávú előrejelzések szerint később sem kell erős fagyhatástól tartaniuk. A következmények alább olvashatók.

búzavetés
A déli körzetekben extrém meleg az időjárás (fotó: Horizont Média)

Legutóbb ebben a cikkben foglalkoztunk a várható európai és magyar időjárással, ami alapján meleg, átlagosan csapadékos és komoly fagyoktól mentes tavaszra van kilátásunk. Sajnos az oroszok ugyanezt mondhatják el.

Túl jó az idő

Az elmúlt néhány hónapban végig kedvezőek voltak az időjárási viszonyok az orosz búzatermés szempontjából. Az őszi búza termőkörzeteiben a minimumhőmérséklet mindenhol 2-4 °C-kal a sokévi átlag felett volt. A tavaszi búza termőterületein pedig jelentős, 15 cm-esnél vastagabb hótakaró maradt fenn.

A mostani extrém meleg csak akkor jelentene veszélyt az állományokra, ha drasztikus lehűlés követné – de erre nincs kilátás. A következő hetekben az időjárási modellek szerint délen 1-2 °C-kal a normál feletti hőmérséklet, a középső részeken és a Volga-vidéken pedig átlagos vagy kissé az alatti lehet a hőmérséklet.

orosz búzakörzetek
Forrás: USDA

Csak egy kérdés maradt

A SovEcon ezért 1,4 millió tonnával 93,6 millió tonnára emelte a 2024-es orosz búzatermésre vonatkozó előrejelzését. Ebből az őszi vetések mintegy 67,7 millió tonnát adhatnak, a tavasziak pedig 25,9 millió tonnát. (Tavaly Oroszországban 92,8 millió tonna búzát takarítottak be.) Fontos megjegyezni, hogy az őszi/tavaszi arány fokozatosan az előbbi vetési időpont javára tolódik el a klímaváltozás miatt, és ez önmagában is nagyobb hozamokat eredményez a búzatermelésben. Míg az időjárás és az őszi arány a hozamnövekedés irányába hat, addig a tömött raktárak és a piaci helyzet ellene dolgozik, ugyanis nem motiválja a termelőket a növény igényes kiszolgálására. Itt írtunk róla: Mostohanövény lesz az orosz búza a tömött raktárak miatt