fbpx

A nehézségek miatt felgyorsulhat a mezőgazdaság modernizációja

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 július 08.

A járvány miatti bizonytalanságok, valamint a tavaszi aszály és a fagykárok után nehéz éve lehet az agráriumnak, a kialakult fejlesztési kényszer azonban felgyorsíthatja a mezőgazdaság modernizációját – hangzott el az OTP Agrár sajtóreggelijén. A beruházásokhoz szükséges forrást a különböző támogatott konstrukciók révén most igen kedvező feltételekkel igényelhetik a vállalkozások. A lehetőségek közötti eligazodást a hitelintézet szakértelme segíti, amelynek kínálatában már megtalálható a legújabb OTP-AVHGA Krízis Hitel is.

 

 

A gazdaság más területeihez hasonlóan a koronavírus-járvány az agráriumban is éreztette hatását, az OTP Agrár tapasztalatai szerint sok fejlesztést halasztottak el a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások a bizonytalanságok miatt. Emellett a szektort idén más nehézségek is sújtják: a növénytermesztőknek a tavaszi aszály és fagykárok miatt kell gyenge terméssel számolniuk, míg az állattenyésztők a madárinfluenza és a sertéspestis elleni védekezés miatt kényszerülnek többletkiadásokra. A felsoroltak miatt kialakult fejlesztési kényszerben azonban rengeteg támogatott hitelkonstrukció segítheti a vállalkozókat.

 

3000 gazdálkodó már döntött

Az OTP Agrár hitelezési aktualitásokról tartott sajtóreggelijén Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára rámutatott: számos lényeges kormányzati döntés született az elmúlt időszakban, amely hatékonyan járul hozzá a koronavírus gazdasági hatásainak ellensúlyozásához. Ezek közé tartozik a 25 milliárd forintos, a nyár folyamán igényelhető vissza nem térítendő támogatási csomag a mezőgazdasági és élelmiszeripari szereplők számára, valamint annak a beruházási pályázati csomagnak a kidolgozása, amelyből az állattenyésztés 50 milliárd forinttal, a kertészeti ágazat 30 milliárd forinttal részesül. A hitelekhez kapcsolódó támogatási konstrukcióink rendkívül széleskörűek. A kezességvállalási díjtámogatások mellett kiterjednek a beruházási hitelekhez kapcsolódó kamattámogatásra, valamint a forgóeszköz-finanszírozást segítő Agrár Széchenyi Kártya Pluszra, amelynek keretében már közel 3000 gazdálkodó igényelt összesen több mint 54 milliárd forint kedvezményes hitelt.

Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy az OTP Csoport Magyarországon és a régióban is gyorsan reagált a pandémia miatti új kihívásokra. -Biztosítottuk a folyamatos szolgáltatást mind a lakossági, mind vállalati ügyfeleinek, és hazánkban elsők között tettük elérhetővé a különböző gazdaságélénkítő programokra épülő hitelkonstrukciókat. Az OTP Csoport tehát ebben a bizonytalanságokkal teli helyzetben is biztos partnere a vállalkozásoknak, köztük az agrárvállalkozásoknak – tette hozzá Wolf László.

A különböző támogatott forrásokat az OTP Agrár a vállalkozók igényeihez igazítva közvetíti partnerei számra, mutatott rá Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgatója. – Legyen szó átmeneti fizetési nehézségek áthidalásáról, támogatás-előfinanszírozásról, működési költségek fedezéséről, illetve akár valamilyen beruházásról, az OTP Agrár segít kiválasztani az adott vállalkozás számára legmegfelelőbb pénzügyi megoldást. Ehhez az NHP Hajrá, illetve a Széchenyi Kártya Program forrásait is elérhetővé tettük ügyfeleink számára, legújabb termékünkkel OTP-AVHGA Krízis Hitellel pedig kedvező forgóeszköz finanszírozási és hitel-kiváltási lehetőséget nyújtunk a vállalkozásoknak – fogalmazott Szabó István.

 

A hitelezés adja a gazdaság motorját

Dr. Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a kezességvállalás mindig fontos a vállalkozások számára, mégis akkor mutatkozik rá igazán igény, amikor a gazdaság szereplői nehéz helyzetbe kerülnek. A mezőgazdaság egy kifejezetten hiteligényes ágazat. A hitelezés adja a gazdaság motorját, az AVHGA kezességvállalásával pedig stabil feltételeket tud teremteni a bankok folyamatos hitelezési tevékenységéhez. Az OTP Bankkal közösen kidolgozott Krízis Forgóeszközhitel konstrukció is egy ilyen termék, amely biztosítja a gazdasági környezet romlása miatt bajba került vállalkozások kedvező finanszírozását.

A nehéz körülmények között a pénzügyi segítségen túl az is különösen fontos, hogy a fogyasztók is mindent megtegyenek a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások érdekében azzal, hogy Magyarországról származó élelmiszereket vásárolnak.

 

 

Az OTP-AVHGA Krízis Hitel olyan államilag támogatott, fedezet nélkül, akár 6 évre igényelhető forgóeszközhitel, amelyet az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány akár 90%-os készfizető kezességvállalása mellett vehetnek igénybe az agráriumban és az élelmiszeriparban tevékenykedő vállalkozások. Az Agrárminisztérium által, 100 milliárd forintos keretösszeggel, 2020. június 1-jén indított AVHGA Krízis Agrárgarancia Programra épülő konstrukció célja, hogy a 2020. január 1. után fizetési nehézségekkel szembesülő mikro-, kis- és közepes méretű agrár-vállalkozások meg tudják őrizni, illetve vissza tudják állítani működőképességüket.

 

A közleményben olvasható tájékoztatás nem teljes körű, nem minősül ajánlattételnek, célja kizárólag a figyelem felkeltése. Az említett hitelkonstrukciók részletes feltételeiről az ismert csatornákon keresztül tájékozódhatnak, elsősorban a www.otpbank.hu oldalon. Az OTP Bank fenntartja a hitelbírálat, valamint annak jogát, hogy a közleményben szereplő termékek kondícióit módosítsa.