fbpx

Az Amalgerol® termékcsalád az AÖP-ben

Írta: MezőHír-2024/2. lapszám cikke - 2024 február 14. -Hirdetés

Az Agrár-ökológia Program első évében több problémával is szembesültek a termelők. Lassan megtanulva ezt a programot is, kiismerjük, hogy mely gyakorlatokat érdemes vállalni, és melyek azok, amelyek túlzott kockázattal vagy többletmunkával járnak. Egyszerűnek látszott a növénykondicionáló vagy mikrobiológiai készítmények vásárlása, de ezeknél át kellett gondolni az eddigi termesztési gyakorlatot.

A növénykondicionáló szereket általában a termelők a növényeket ért stressz kezelésére használják. Ha valami probléma van, fagykár, hideg, növényvédőszer-elsodródás stb., ami a növények fejlődését hátrányosan érinti, akkor veszik elő ezeket a készítményeket. Normál körülmények között, ha nincs semmi kedvezőtlen hatás, a növénykondicionáló szerek használata nem eredményez 5–10%-nál nagyobb terméstöbbletet.

Ha úgy állítjuk be a kísérleteket, hogy előtte stresszt okozunk a növényeknek, és kezeljük ezeknek a növényeknek egy részét, a kezelt növények növekedése és termése jóval meg fogja haladni a kezeletlen növényekét. A növényeket ért stresszfaktorok káros hatása és a növénykondicionálók használata során fellépő folyamatok jól mérhetőek. A növénykondicionáló szerek használata okszerű; akkor permetezünk, ha szükség van rá. Az Agrár-ökológiai Programban a növénykondicionáló szerek használatát előre be kell tervezni a technológiába. Ez az eddigi gyakorlattal ellentmondásban áll, hiszen így a növénykondicionáló szerek használatát növénytermesztési technológiai elemnek tekintjük, beépítjük a technológiába, mint kötelező felhasználást, és pontot kapunk az AÖP-ben a használatukért.

Több termelő már technológiai elemként használja a növénykondicionáló szereket, de ez függ a termesztett növény érzékenységétől, az évjárattól, a terület adottságaitól és még sok más körülménytől. Az Amalgerol növénykondicionáló készítményt először a cukorrépában használták technológiai elemként. Ha ismerjük azokat a környezeti hatásokat, amelyekre a termesztett növény szinte biztosan stressz fellépésével reagál, ezekre a pontokra tervezhető a növénykondicionáló szerek használata. A mikrobiológiai termékek esetében a technológiába illesztés ennél egyszerűbb. A tarlóbontás szükségszerűsége vagy a talajban áttelelő gombafertőzések megléte egy általánosabb, szinte mindenhol felmerülő probléma. A talajok rossz állapota is általános jelenség. Így lényegében kijelenthetjük, hogy a mikrobiológiai készítmények technológiába illesztése szükségszerű és elvárt művelet.

SZERZŐ: HECHTA KFT.