fbpx

Megfázott a kukorica

Írta: Szerkesztőség - 2019 május 22.

Megjött a várva várt eső. Nagyon örülünk neki, hiszen megoldotta a kukorica és a napraforgó kelési nehézségeit is. Néhány könnyebb probléma viszont felmerült az esők elhaladtával.

A talaj, a hirtelen jött hidegebb levegő és a csapadék hatására lehült 4-5 C°-ra. Ennek eredményeként a kukorica megállt a fejlődésben és álldogál már 2-3 hete. A régebben elvetett kukoricák sem indultak hirtelen növekedésnek és van, ahol csak most bújik ki a később elvetett kukorica. Az alacsony talajhőmérséklet hatására a kukorica nem kezdett erőteljes tápanyag felvételbe, ezért ált meg a növésben. Ez a hideg a kukorica fejlődési dinamikáját 2-3 héttel eltolta, ami azt jelenti, hogy a virágzás már beleeshet a nagyon meleg nyári időszakba, ami nem kedvez a megtermékenyülésnek. Ezen okok miatt érdemes a kukorica növekedését meggyorsítani, felpörgetni, hogy behozza ezt a 2-3 hetes késést, gyorsabban fejlődjön és a virágzás még a nyári meleg előtt megtörténjen.

Ennek a műveletnek a hatásos eszköze lehet az Amalgerol. Az Amalgerol használata következtében a növények tápanyag felvétele megnő, hasonlóan mint az emberi gyógyászatban a műtét utáni svédcsepp kúra esetében, a növények gyorsabban heverik ki a környezet okozta káros hatásokat és fokozott növekedésnek indulnak. Az Amalgerol olyan nyomelemeket tartalmaz, amelyek a talajból már hiányoznak és kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlenek a növények számára (wolfram, vanádium, szelén stb.). Megtalálhatóak benne olyan növényi hormonok (auxin, giberrelin), amelyek révén a növények erőteljes növekedéssel vészelik át a stresszhelyzeteket és termésük növekszik.

Cukorrépa termesztőknek is kedvenc technológiai eleme az Amalgerol. Az egyenetlen kelés következtében a kis kikelt növények különböző fejlettségűek. Ez megnehezíti a gyomirtások időzítését és problémát okozhat a betakarítás idejének helyes megválasztásában. Az Amalgerol használatával a heterogén, különböző fejlettségű növények közötti különbségek csökkenthetők, az állomány egyöntetűbb lesz. A cukorrépát termesztők körében régóta ismert, hogy az Amalgerollal kezelt állományok sokkal jobban tolerálják a nagy hőmérséklet ingadozásokat. A kezelt növények levélképzése sokkal intenzívebb, ennek következménye a betakarításkor tapasztalható digesszió (cukortartalom) emelkedés. Kísérleti eredmények alapján elmondható, hogy az Amalgerol kezelések hatására a répatestek tömege több mint 20 %-kal nőtt (23,4 %), míg a cukortartalom növekedése 6,6 % volt a kezeletlen növényekhez képest.

Amennyiben látjuk, hogy a kikelt tavaszi növényeink fejlődése lassú, vontatott, az Amalgerol 3 l/ha dózisának kipermetezésével gyorsíthatjuk fejlődésüket. Ekkor nem csak a levélfelület növekszik, de a gyökér is erőteljesebben fejlődik.

Takács Attila
06 31 7000 100
www.hechta.hu