fbpx

UV-sugaras, autonóm, gombaölő robot 44 millióért

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 február 12.

Az olasz Maschio Gaspardo gyártó ICARO X4 robotja kishullámhosszú, ibolyántúli sugarakat (UV-C) használ a gombás betegségek elleni védekezéshez, és maga dönti el, hogy az adott időjárási körülmények között célszerű-e védekezni, vagy sem.

gombaölő robot
ICARO X4 a szőlősorok között (forrás: MaterielAgricole)

Önálló döntésre és cselekvésre képes robot

Az UV-C sugárzást a robot mindkét oldalára szerelt fényszóró panelek biztosítják, ezek egy-egy becsukható szárnyon, félkörívben ölelik a szőlősor egy-egy oldalát. A levelekre bocsátott UV-sugárzás gombaölő hatású, de a robot csak indokolt esetben lép akcióba. Saját kis meteorológiai állomása és tanuló algoritmusok révén el tudja dönteni, hogy az adott páratartalom és hőmérséklet mennyire kedvez a gombás betegségeknek, és indokolt-e a kezelés.

UV-fénnyel szőlőt kezelő robot
UV-lámpák a gombás fertőzések ellen (forrás: MaterielAgricole)

A 3 méter hosszú hibrid járművet 15 lóerős Kohler dízelmotor hajtja, amelyhez egy 13 kW-os villanymotor párosul. A körülbelül 1,5 tonna súlyú gép négykerék-hajtással és négykerék-kormányzással rendelkezik. A navigációt az RTK-GPS és a belső 3D szenzorok kombinációja teszi tökéletessé.

Csak akkor kezel, amikor kell

A gyártó szerint egy ilyen robot körülbelül 10-15 hektár szőlőterületet képes megvédeni a gombás fertőzésektől, így a felhasznált fungicidek mennyisége 50-70 százalékkal csökkenthető. Az okos kisgép azonban körülbelül 115 ezer euróba (44 millió forint) kerül a szőlészet számára.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: A szőlő idei kártevői, kilátások a jövőre nézve.