fbpx

Pályázna, hígtrágyázna vagy öntözne? Erre szüksége lesz hozzá!

Írta: Szerkesztőség - 2020 október 05.

Jellemzően pályázatokhoz, hígtrágyázáshoz vagy öntözéshez szokott a hatóság talajvédelmi tervet kérni. Az Agrárkamara összefoglalta, mit kell tudni a talajvédelmi tervek engedélyezéséről.

 

 

Mikor kérik?

A termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény szerint az alábbi esetekben talajvédelmi tervet kell készíttetni talajtani szakértő bevonásával:
– szennyvíz, szennyvíziszap, engedélyokirattal nem rendelkező szennyvíziszapkomposzt termőföldön történő hasznosítása
– nem veszélyes hulladék termőföldön történő hasznosítása
– hígtrágya kijuttatása,
– öntözés, illetve vízrendezés megvalósítása
– 2500 négyzetméternél nagyobb gyümölcsültetvény termőföldön vagy termőföldnek nem minősülő ingatlanon történő telepítéséhez,
– zöldmezős beruházásoknál humuszos termőréteg mentéséhez, ha a beépítés 400 négyzetmétert meghaladja
– termőföld időleges más célú hasznosításhoz, rekultivációhoz, ha a teljes terület meghaladja a 400 négyzetmétert, vagy vonalas létesítménynél az 500 négyzetmétert,
– erózió elleni műszaki beavatkozásokhoz, tereprendezéshez,
– talajjavításhoz
– árutermelő borszőlő, törzs- és kísérleti szőlő (1000 négyzetméter összes szőlőterülettől).

Mennyibe kerül?

A terv elkészítését a Nébih honlapján elérhető talajtani szakértők készíthetik el, melyet a megyei kormányhivatalok talajvédelmi hatósága bírál el. A hatóság maximum 5 évre szóló engedélye szükséges a szennyvíz, szennyvíziszap termőföldön való elhelyezéséhez és nem veszélyes hulladékok itteni hasznosításához. A hatósági engedélyezés díjai:

– szennyvíz, szennyvíziszap mezőgazdasági felhasználásának engedélyezése: 14.4000 Ft;
– szennyvíziszap komposzt mezőgazdasági felhasználásának engedélyezése: 110.000 Ft;
– nem veszélyes hulladék termőföldön történő felhasználásának engedélyezése: 60.000 Ft.

Bejelentésköteles tevékenység a hígtrágya termőföldön történő hasznosítása, a talajjavítás, a mezőgazdasági célú tereprendezés és az erózió elleni védelmet szolgáló műszaki berendezések létesítése. Ez esetekben hatósági szolgáltatási díj nincs. Új területre kerülő, árutermelő törzs- és kísérleti szőlő (kivéve csemege- és alanyszőlő) telepítését megalapozó talajvédelmi terv, illetve egyszerűsített talajvédelmi terv jóváhagyása 28.000 Ft-ba kerül. Egyéb talajvédelmi tervhez kötött tevékenységek esetén a talajvédelmi hatóság szakhatóságként vesz részt, ahol a fenti jogszabály szerint egyes esetekben ugyancsak jelentkezhet igazgatási díj. A talajvédelmi tervek készítése szabadáras, melynek nagysága a feladat volumenétől, területi szabdaltságától, területi mértékétől függ.

A témában érdemes elolvasni az állati növényi eredetű biomassza hasznosításáról írt cikkünket is.