fbpx

Terrano FX

Írta: Szerkesztőség - 2013 február 21.

Háromgerendelyes univerzális szántóföldi kultivátor széleskörű alkalmazásra

A Terrano FX a Horsch cég a legnagyobb darabszámban értékesített munkagépe. Hárompont-függesztett változatban 3–3,5–4–5 m munkaszélességű, félig függesztett egységként pedig 4–5–6 m-es kivitelben áll rendelkezésre.

A kapa húzástávolsága 30 cm, és már 5 cm mélységben teljes átfedéssel dolgozik. A kapákat laza talajon nyírócsavaros biztosítással, nehéz, köves talajoknál pedig a TerraGrip kapatartón keresztül biztosítjuk.

Ez a mechanikus biztosítás 500-570 kg terhelésnél kezd kinyílni, miközben teljesen karbantartásmentes, a túlméretezett forgópontoknak köszönhetően, és alkalmas a 35 cm mély talajművelésre, akár nagy sebességek mellett is.

A Terrano vetélytársaihoz viszonyítva egy nagyon könnyen vontatható kultivátor, ami a kapa kiképzésének köszönhető. Az L-alakú kapaszárra vannak szerelve a kopóelemek, az orrbetét, a két szárny és a beforgató lemez.

Akármilyen mélyen is halad a Horsch kapa, a behatolási szöget mindig megtartja. A fordítólemez meggátolja, hogy a talaj fölöslegesen préselődjön, nem rombolja a talaj szerkezetét, és nincs olyan pont, ahol merőlegesen állna a talajra, ezáltal a vonóerő csökken, és jobb lesz a bekeverés.

A termelőkkel történő beszélgetés során, ha nem is az első kérdés, de nagyon érdekel mindenkit, hogy mekkora a kapa élettartama. A Terrano-t különböző orrbetétekkel lehet szerelni. Több évi fejlesztés során eljutottunk oda, hogy ma már a standard és az HM (az orrbetét hegyére felhegesztett keményfém lapka) orrbetéteket nem is választjuk, helyettük az értékes, és már több ezer ha-on bevált HM Plus orrbetétet használjuk.

Ez az orrbetét a 80 mm-ről 50 mm-re csökken le, ék alakúvá válik, így könnyebben is hatol be a földbe, valamint az orrán és kétoldalt is vídiával rendelkezik. A kapa közepe további erősítést kapott, mert az ezen a részen történő kopás határozza meg a vídiás kapa élettartamát. A középső rész bordázata a kisebb súrlódást szolgálja. Helytől függően ennek a kapának az élettartama a standardhoz viszonyítva több mint ötszörös, és a mélységet egészen a kapa élettartama végéig megtartja.

A Terrano FX-hez ötféle hengert tudunk szállítani. Miért van ekkora választék? – Azért mert különböző talajokra különböző hengert ajánlunk. A már rég bevált és bizonyított SD hengert a nehéz, száraz talajokra; ez jó aprító- és visszatömörítő-hatással rendelkezik. A gumikerekes hengert a homokos talajokra, a csőpálcás hengert a relatív csapadékos és agyagos talajokra, mivel ez nem hajlamos a beragadásra. A FarmFlex gumihengert közepes talajokra; ennek valamivel kisebb a vágási képessége, mint az SD hengeré, viszont érzéketlenebb a nedvességre.

A RollCut henger nagyon jó aprító- és visszatömörítő hatású a középkötött és agyagos talajokon, és kevésbé érzékeny a nedvességre. A RollFlex ívelt laprugós henger nagyon jó öntisztuló képességű, a laprugók vibrálásának köszönhetően. Sávos visszatömörítés és nagy keverés jellemzi, valamint kitűnő az egyengetése a köztes laprugók segítségével.

A Terrano FX nemcsak a tarlóhántásban és őszi magágykészítésben jeleskedik, hanem a tavaszi szántások, illetve ha mulcsos technológiában dolgozunk, akkor a földek első lehúzásában is fontos eszköz lehet. Tavaszi magágykészítésben is megállja a helyét; ebben az esetben – talajtól függően – általában a RollFlex hengert szokták használni.